Medicii fugăriţi de consumul de alcool

Palancianuconferinta 005

Beţivii romaşcani „seacă” resursele de la urgenţe

Departe de poveştile frumoase din serialele cu medicii de la urgenţe realitatea bate cu mult filmul, iar în Roman, fiecare sfârşit de săptămână petrecut la secţia de primiri urgenţe din cadrul spitalului municipal poate fi o sursă de inspiraţie pentru un nou scenariu de film dar, fără scene romantice.

În medie, în fiecare zi, peste 80 de oameni ajung cu o problemă gravă sau mai puţin gravă în faţa medicilor de la urgenţă care au obligaţia de a le acorda repede şi corect cel mai bun leac împotriva durerii. Nu de puţine ori au fost cazurile când toate eforturile întregului personal de la urgenţă să fie în zadar iar moartea să se declare învingătoare. Acele clipe se uită greu şi lasă urme în mintea şi sufletul acelor oameni în halate albe care reprezintă pentru noi toţi speranţa la o nouă şansă în lupta cu boala. Sfârşitul de săptămână reprezintă vârful de activitate pentru cei de la urgenţe când se adună parcă toată oboseala unei săptămâni sub formă de accidente, bătăi, stări de slăbiciune şi nu puţinele cazuri provocate de consumul de alcool.

Din cele 253 de persoane ce au ajuns la Centrul de Primiri Urgenţe a spitalului municipal Roman  în ultimul week-end aproximativ 20 % au reprezentat-o cei care erau sub influenţa băuturilor bahice. Pentru că unii dintre ei sunt violenţi atât prin limbajul folosit cât şi fizic munca personalului medical e  îngreunată şi, conform declaraţiei managerului spitalului, doctor Cătălina Pălăncianu, mulţi medici se feresc să aleagă să muncească în cadrul acestei secţii iar la această oră spitalul se confruntă cu această mare problemă a lipsei de personal calificat.

Cazurile înregistrate în ultimul week-end au fost diverse de la enterocolite, plăgi înjunghiate, stop cardiorespirator, etilism acut şi banalele căderi de calciu sau mici răniri fără a pune în pericol viaţa oamenilor şi, de reţinut, partea bună, aceea că nu au fost înregistrate victime ale accidentelor rutiere. « Nu ne mândrim cu faptul că ne confruntăm cu multe cazuri de etilism acut ce reprezintă o ruşine pentru oraş şi, consider că este unul din motivele clare pentru care medicii nu vin la Roman » a declarat Cătălina Pălăncianu, managerul spitalului.

Dan VASILIU