Medicii de familie „suflă în iaurt” şi protestează!

medici-familie

* După imputări din cauza pensionarilor mincinoşi, bătrânii sunt puşi să semneze declaraţie şi… să prezinte certificat fiscal

* Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie: „doctorul nu este şi nu îşi doreşte să fie organ fiscal”

Pe fondul imputării unor sume de bani pe considerentul că pensionarii şi-au minţit doctorii în privinţa veniturilor, pentru a putea beneficia de medicamente cu reducere 90%, membrii Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, reprezentaţi în Neamţ de dr. Mihaela Covrig, iau atitudine faţă de „avalanşa agresivă şi abuzivă a Casei Naţionale de Sănătate asupra stabilităţii cabinetelor şi asupra siguranţei accesului la servicii medicale şi tratament ale pacienţilor”.

Reprezentanţii medicilor de familie semnalează opiniei publice că, în această perioadă, multor medici de familie li se împută sume imense, în mod ilegal şi imoral, deşi se recunoaşte că aceştia nu au nici o vină. „Casa Naţională de Sănătate recunoaşte că sunt imputări care nu au la bază o fraudă sau o greşeală a medicilor, ci legislaţia ambiguă în vigoare. Singura „greşeală” a medicilor este aceea că au oferit servicii în Centrele de Permanență conform contractelor lor, sau că au dat reţetele strict necesare pacienţilor, conform nevoilor medicale ale acestora, doctorul fiind mai aproape de pacient decât sistemul medical”, susţin medicii de familie prin reprezentanţii lor.

În fapt, după cum specifică doctorii din Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie, de câţiva ani, pacienţii cu pensii mai mici de 700 de lei au o compensare mai avantajoasă la anumite medicamente. Conform regulilor de prescriere, pacienţii aduc la medic talonul de pensie şi dau o declaraţie pe propria răspundere că nu au alte venituri. Uneori pacientul a mai avut un minim venit, neluat în seamă şi neanunţat în „declaraţie” (de exemplu câţiva ari de pământ la ţară sau dobânda la un mic depozit la bancă). Curtea de Conturi a imputat aceste reţete CNAS, iar unele case de asigurări le împută… medicilor! „Există judeţe în care se fac abuzuri şi medicilor li s-au oprit sume imense de bani, cu argumentul că „nu există un contract între asigurator şi asigurat”! De ce nu există, că doar legea impune aşa ceva de 15 ani?! Bineînţeles că în aceste situaţii medicii au intrat în panică, până la a cere certificate fiscale pacienţilor. Menţionăm că am solicitat repetat CNAS să realizeze cu ANAF o comunicare în dinamică, în aşa fel încât SIUI (sistemul informatic unic integrat) să selecteze corect categoria de pacient și să nu trebiască să strângem noi acte nemedicale. Medicul nu este şi nu îşi doreşte să fie organ fiscal. Dacă sunt dorite facilități fiscale pentru pacienți, acestea nu trebuie să împiedice medicii să își facă adevărata meserie. Medicii aflați în astfel de situații vor intenta procese, cu sutele, caselor de asigurări care le imputa aceste sume”, ameninţă medicii de familie.

În faţa acestor situaţii, doctorii solicită ferm rezolvarea acestor probleme incredibile prin absurdul lor într-o ţară normală şi susţin că aruncarea sancţiunilor şi a responsabilităţilor de către casele de asigurări asupra unui „terţ” (medicul de familie) este inacceptabilă.

„Decidenţii ţării au datoria să corecteze legislaţia atunci când este nevoie. Decidenţii sănătăţii au obligaţia de a impune semnarea contractului de asigurat (care să limpezească ce drepturi şi ce obligaţii sau responsabilităţi au casele de asigurări şi pacienţii deopotrivă), de a proteja pacienţii şi de a respecta medicii. În caz contrar, responsabilitatea pentru imposibilitatea de a acorda pacienţilor tratamentul necesar, sau serviciile medicale necesare, sau punerea acestora pe drumuri inutile le aparţine integral”, susţin medicii de familie într-o scrisoare deschisă.

Geanina NICORESCU