Medicii de familie- consilieri ai mămicilor pentru 1000 de zile

consilieriAsociaţia Sănătate pentru Mame şi Sugari (SAMAS) mobilizează medicii de familie şi medicii pediatri să participe la singurul program din România care oferă servicii de consiliere şi educaţie pe perioada primelor o mie de zile, de la concepţia copilului, până când acesta împlineşte doi ani. Programul are ca obiective pe termen lung creşterea ratei de alăptare exclusivă, informarea corectă a mamelor despre procesul naşterii, îmbunătăţirea stării de sănătate a mamei, dar şi a bebeluşului, printr-o nutriţie echilibrată încă din timpul sarcinii, cât şi postnatal.

Gravidele vor afla de programul SAMAS direct de la medicii de familie şi pediatri. Medicii de familie sunt, de regulă, primii specialişti la care apelează gravidele, însă, din păcate, timpul alocat unei consultaţii nu le permite să le ofere consiliere detaliată şi, mai ales, aplicată, despre ceea ce înseamnă procesul naşterii, schimbările fizice şi psihologice care intervin în perioada sarcinii, reguli de nutriţie în perioada pre şi postnatală, informaţii legate de pregătirea sânului pentru alăptare şi despre alăptarea exclusivă.

Conform medicilor de familie din Neamţ, se impunea implementarea unui astfel de program care să consolideze şi să dezvolte cunoştinţele şi informaţiile primite de gravide în cabinetul medicului de familie şi pediatrului.

Rata ridicată de mortalitate infantilă, rata scăzută de alăptare exclusivă, malnutriţia sau starea de sănătate precară a mamei şi lipsa controalelor prenatale confirmă o nevoie reală de educaţie perinatală.

Potrivit statisticilor, principala cauză a mortalităţii infantile este legată de perioada perinatală, cele mai multe decese înregistrându-se în rândul prematurilor. Nou-născuţii cu o greutate mai mică de 2.500 de grame prezintă cel mai mare risc de mortalitate infantilă. Greutatea mică la naştere este dată de mai mulţi factori: malnutriţia sau starea de sănătate precară a mamei, lipsa controalelor prenatale şi a planificării familiale.