Mazăre: sprijin cuplat și plată de înverzire

Tina Mazăre*Subvenție suplimentară de 320 euro/ha *Se impun și condiții de comercializare

Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură se află în plină campanie de efectuare a plăților, iar agricultorii își verifică aproape zilnic conturile pentru a vedea dacă sunt printre norocoșii care au primit banii de subvenție. După schemele de bază pentru care încă nu s-a încheiat în totalitate plata, urmează plata sprijinului cuplat vegetal pentru culturile de soia, lucernă, fasole boabe pentru industrializare, cânepă pentru ulei și fibre, orez, cartof, sfecla la zahăr.

Mazăre boabe pentru procesare aduce fermierilor nemțeni un venit suplimentar de 190 euro/ha, ca sprijin cuplat. La noi în județ suprafețele cultivate cu mazăre sunt mai mici, în jurul a 30 hectare. Poate că, după suplimentarea subvențiilor pentru această cultură, vor crește și suprafețele ocupate cu mazăre.

Condițiile pe care vor trebui să le îndeplinească legumicultorii, dacă vor dori să primească plăți cuplate, este de a face dovada că utilizează sămânță românească de mazăre, certificată oficial. Destinația producției: consum în stare proaspătă și pentru industrializare.

*Subvenții suplimentare: sprijin cuplat și plata pe înverzire

Sprijinul cuplat la cultura de mazăre boabe pentru industrializare se acordă fermierilor care au încheiat contract anual cu o unitate de industrializare înregistrată pentru siguranța alimentelor; livrează cantitatea minimă de 1,9 tone/ha mazăre boabe la o unitate de procesare înregistrată pentru siguranța alimentelor; fac dovada, pe bază de factură fiscală sau pe baza filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor agricole, în cazul persoanelor fizice, a comercializării producției contractate, dar nu mai puțin decât cantitatea de 1,9 tone/ha. Procesatorii care cultivă mazăre boabe fac dovada procesării producției proprii, până la data de 1 noiembrie 2016, prin documente contabile interne.

Mazărea intră în categorie culturilor agricole pentru care se acordă plata pentru înverzire. Fermierii sunt încurajați să cultive, de toamna până primăvara, plante care să mențină terenurile verzi. Scopul este acela de a îmbunătăți în mod natural calitățile solului. Pentru fiecare hectar înființat cu plante verzi, fermierii primesc 130 euro/ha, drept plată pentru înverzire. Culturile verzi trebuie semănate până la sfârșitul lunii septembrie, iar biomasa formată se încorporează în sol în primăvară.

*Mazărea, furnizor de azot în sol

Mazărea este semănată primăvara cât mai timpuriu, atunci când se poate pregăti terenul în condiții bune, după ce solul s-a zvântat bine. Cel mai bine e ca mazărea să fie semănată după cereale păioase ori unele culturi prășitoare cu recoltare timpurie, soluri pe care au fost tratate împotriva buruienilor. Nu se recomandă amplasarea culturilor de mazăre după alte leguminoase, pentru a evita riscurile excesului de azot ori a perpetuării și amplificării atacului unor boli. În cazul cultivării repetate a mazării pe același teren, apare fenomenul de „oboseala solului“, care se manifestă, în principal, prin tulburări bruște de creștere, absența formării nodozităților pe rădăcini, putrezirea rădăcinilor și a tulpinii, se amplifică îmburuienarea terenului. Mazărea poate reveni pe același teren după 3-4 ani, fără nici un risc, cu condiția tratării semințelor.

Mazărea este o excelentă premergătoare pentru grâu. După mazăre, în sol rămâne o cantitate apreciabilă de materie organică și de azot.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU