Mana a dat iama-n cartofi!

cartof*Condiţii climaterice dezastruoase!

„În acest an, condiţiile climaterice au fost dezastruoase pentru cultura cartofului. Ca infuzie de boli şi dăunători… În unele zone a fost şi exces de umiditate, dar asta n-a fost chiar atât de gravă. Grava a fost infecţia cu mană, în mod special. De vină au fost ploile, umiditatea atmosferică, umiditatea în bilon, variaţii de temperaturi.”

Avertizarea vine de la dr. ing. Vasile Pop Silaghi, vicepreşedintele Federaţiei Cultivatorilor de Cartofi din România. După care ne-a oferit şi precizări suplimentare. „Din cauza umidităţii excesive din sol nu s-au putut aplica tratamentele, decât cu avionul, care nu-i întotdeauna cea mai bună soluţie. Obişnuiţi să facem 4-5 tratamente contra manei, anul acesta au fost necesare 8-10-12 tratamente de mană. Şi tot nu s-a reuşit, în toate lanurile de cartofi, ca marii fermieri din România să scape de acest flagel. Mai ales la cartoful timpuriu, în zonele tradiţionale de cartofi timpurii din sudul ţării.”

Din aceste zone apar şi pe pieţele nemţene primii cartofi timpurii. Vorbim de cartofii româneşti.

 

*Cartofii de toamnă, compromişi…

 

Acum, marea grijă a agricultorului o repezintă cartofii de toamnă. Cei care fac stocul de iarnă la catoful de consum, care ne ţine până la aparţia pe piaţă a cartofilor timpurii.Din statisticile noastre, la nivel de judeţ,  rezultă că au fost plantate cu cartofi în jur de 9700 ha. Statistică în care Vasile Pop Slaghi nu crede! „În marile ferme,  nu sunt mai mult de 500 ha cultivate cu cartofi. La marea majoritate a culturilor din gospodăriile populaţiei, cartoful este deja maro, pentru că nu s-au făcut toate tratamentele. Producţia va fi depreciată. Vor avea mari surprize când va scoate cartofii din pământ! Asta pentru că, sigur, pe jumătate vor fi compromişi.

Asta presupune că, în toamnă, va fi criză de cartofi româneşti. În ţară, marile ferme nu cultivă, împreună, mai mult de 30.000 ha. Din totalul de 200.000 hectare cât se cultivă cu cartofi  la nivel naţional, după cu reiese din datele Ministerului Agriculturii.

Fermele mari vor avea o producţie bună de cartofi, o producţie comercială. Dar ea nu va acoperi întregul necesar de cartofi de consum la nivel naţional.

Tina CONDREA