Mâine, ultima zi pentru subvenţie!

Surpriza-anului-pentru-fermieri--Subventia-la-hectar-va-fi-mai-mare--Vezi-cu-catFermierii mai au la dispoziţie doar două zile în care mai pot depune, la APIA Neamţ, cererile pentru ajutorul de stat prin rambursarea diferenţei de acciză pentru motorină, aferentă trimestrului III din 2014. Mai exact, termenul limită expiră pe 31 octombrie 2014. Adică vinerea aceasta. Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă stabilită la 21,00 euro/1000 litri pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură. Valoarea se calculează în lei, pe baza cursului de schimb valutar euro-leu utilizat anual la calculul accizelor, respectiv 1,7975/litrul de motorină.

 

* În Neamţ, deja s-au decontat aproape 4 milioane lei

În primul trimestru din acest an, fermerilor li s-au decontat aproape 1,72 milioane lei, iar pentru cel de al doilea trimestru suma de aproape 2, 156 lei. În total, fermierii nemţeni au primit aproape 4 milioane lei ca decont la motorina subvenţionată folosită în agricultură. Pentru cel de al treilea trimestru, la APIA Neamţ se primesc acum cererile de decont, dar numai  până la finele acestei luni. Pentru anul 2014, la APIA Neamţ s-au primit 295 dosare de cereri pentru acord prealabil. Abia după acestea fermierii depun cererire de decont  la motorina subvenţionată folosită în agricultură.

Beneficiarii pentru care a fost emis acordul prealabil de finanţare depun cererile trimestriale de solicitare a ajutorului de stat însoţite de o situaţie centralizatoare privind cantităţile de motorină achiziţionate în trimestrul respectiv, precum şi de celelalte documente necesare.

 

*”Calci pe bec”, trei ani nu mai „pupi” subvenţie!

Ajutorul de stat se acordă producătorilor agricoli în funcţie de sectorul vegetal, zootehnic sau îmbunătăţiri funciare în care fermierul îşi desfăşoară activitatea.

Beneficiarii care, prin înscrierea sau atestarea de date nereale pe documentele de decontare aferente ajutorului de stat, au încasat sume de la bugetul de stat în mod necuvenit nu mai primesc acest ajutor o perioadă de trei ani. Totodată, sumele reprezentând ajutor necuvenit se recuperează de la beneficiarii ajutorului de stat.

 

*Raţia de motorină…

Motorina subvenţionată destinată lucrărilor agricole se acordă după norme de consum clar stabilite pe culturi agricole şi speciii de animale. Iată „raţiile”:

Cantitatea de motorină subvenţionată pe tipuri de activităţi agricole este: la

cereale – 42 litri/ha,  orez – 32 litri/ha, oleaginoase – 20 litri/ha, cartofi – 50 litri/ha, sfeclă de zahăr – 46 litri/ha, hamei – 47 litri/ha, plante medicinale si aromatice – 33 litri/ha, legume cultivate în camp – 49 litri/ha, legume cultivate în spaţii protejate – 25 litri/ha,  ciuperci – 27 litri/tonă păşuni naturale, fâneţe naturale, pajişti temporare  -10 litri/ha, plante de nutreţ + însilozare – 43 litri/ha, livezi 43 litri/ha

căpşuni şi alţi arbuşti fructiferi – 22 litri/ha, viţa de vie – 42 litri/ha, teren în pregătire pentru livezi, vii, pentru alte culturi permanente – 25 litri/ha,

pepiniere pomicole, pepiniere viticole, plantaţii portaltoi -13 litri/ha, plante energetice nonalimentare – 33 litri/ha, arături de toamnă pentru primăvară  -25 litri/ha. În  sectorul zootehnic cantităţile acordate sunt mai mici, începând de la 2litri pe cap de animal şi până la 19 litri, în cazul bovinelor.

Tina CONDREA