Mâine, ultima zi pentru cererile către APIA Neamț

Tina-subvenţii,foto 1-vaciMâine, este ultima zi în care fermierii nemţeni mai pot depune, la APIA Neamţ, cereri pentru a beneficia de un nou sprijin financiar, a cărui plată  începe din acest an şi va ţine  până în 2020.

Banii sunt destinaţi să acopere   parțial sau integral costurile administrative aferente întocmirii şi menţinerii registrului genealogic, precum şi costurile aferente testelor pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului, cu excepţia controalelor efectuate de proprietarul efectivului de animale sau a controalelor de rutină cu privire la calitatea laptelui.

Cererile  anuale de solicitare a ajutoarelor de stat completate de către solicitanți, tmusai trebuie săfie avizate de către Oficiul pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie Neamţ, după care se depun la APIA Neamţ. Doar mâine se mai pot solicita banii destinaţi animalelordin bătătură.

*Ajutorul acoperă  70-100 % din costuri

Valoarea ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor menționate este cuprinsă între 70 şi 100% din costurile administrative aferente. Nivelul  ajutorului de stat, acordat pe cap de animal/an, pentru cheltuielile eligibile pentru întocmirea şi menţinerea registrului genealogic, este de maxim 30 lei pentru rasele de animale din speciile taurine, bubaline şi ecvine şi de10 lei pentru rasele de animale din speciile ovine, caprine şi porcine.

Valoarea ajutorului de stat acordat pe cap de animal/an, pentru cheltuielile eligibile pentru determinarea calităţii genetice sau a randamentului genetic al şeptelului este de maxim 80 lei, în cazul controlului performanţelor producţiei de lapte şi 20 lei, în cazul controlului producţiei de carne, pentru rasele de animale din speciile taurine şi bubaline.

Câte 15 lei se acordă  în cazul controlului performanţelor producţiei de lapte, 5 lei, în cazul producţiei de carne, 3 lei, în cazul producţiilor de lână, pentru rasele cu lână fină, şi 4 lei, în cazul producţiei de pielicele, pentru rasele de animale din speciile ovine şi caprine, iar 10 lei, se dă în cazul controlului performanţelor de producţie la rasele de animale din specia porcine.

Suma alocată pentru plata ajutoarelor de stat în 2015 este de maximum 146,850 mil. lei, din care 44,5 mil. lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine și ecvine, respectiv 102,350 mil. lei pentru speciile ovine şi caprine.

Tina CONDREA