Începând de mâine, până duminică inclusiv, la Târgu Neamţ şi Humuleşti se vor desfăşura Zilele „Ion Creangă”, manifestare culturală organizată de Complexul muzeal judeţean, Primăria Târgu Neamţ şi fundaţiile culturale „Ion Creangă” şi „Constantin Matasă”, aflată la a XLIII-a ediţie.
Vineri, de la ora 10, la Muzeul memorial „Ion Creangă” din Humuleşti se va desfăşura un moment omagial la care vor participa invitaţii speciali ai manifestării (majoritatea dintre ei fiind universitari şi scriitori ieşeni) şi autorităţile locale. Elevi ai şcolilor din Humuleşti, Petricani, Vânători-Neamţ şi formaţia de Arnăuţi a Casei de Cultură din Târgu Neamţ vor prezenta un spectacol folcloric. În aceeaşi zi, după amiază (între orele 14-17), la Muzeul de Istorie şi Etnografie Târgu Neamţ va avea loc simpozionul „Diaconul Ion Creangă”, la care vor prezenta comunicări universitarii ieşeni Constantin Parascan, Nicolae Creţu, Ion Berghia, arhim. Mihail Daniliuc, muzeograful Rocsana Josanu de la Muzeul din Humuleşti, iar actorul Dionisie Vitcu va susţine un scurt recital. Cu acest prilej vor fi lansate cărţile: „Ion Creangă şi universul copilăriei humuleştene” – de Rocsana Josanu, „Identitatea nemţeană” – de Elena Preda, „200 de ani de la răpirea Basarabiei” – de Emanuel Bălan, „Amin Agapia”, de Gheorghe Simon, „Lacrima sufletului” – de Elena Dănilă, revista Antiteze, nr. 32 – în prezentarea directorului ei, criticul literar Cristian Livescu. În continuare va avea loc premierea elevilor participanţi la Concursul de creaţie literară „Ion Creangă”, desfăşurat în perioada 10-14 decembrie, şi coordonat de profesoara Adina Margine la Târgu Neamţ.
Sâmbătă, de la ora 9, la Biserica „Sfântul Nicolae” din Humuleşti se va oficia o slujbă de pomenirea a scriitorului şi a familiei sale. De la ora 13, în sala de şedinţe a Consiliului local Târgu Neamţ vor avea loc un concert de colinde susţinut de Corala „Bazil Anastasescu” (coordonatori, Eugenia şi Gheorghe Tiugea), o expoziţie de pictură „Dor de înălţimi” a profesorului Gigel Bârliba, un spectacol omagial „Creangă la el acasă”, susţinut de elevii Colegiului Tehnic „Ion Creangă” (organizator, profesoara Adina Timofte), o şezătoare literară „Lada de zestre” (îndrumător profesoara Iuliana iliescu), două scenete după Ion Creangă (îndrumător profesoara Andreea Iftime). Manifestarea se va încheia cu „Jocul măştilor populare şi urătura tradiţională” (îndrumător profesoara Ana Maria Ticu).
Duminică, premianţii la Concursul literar „Ion Creangă” şi oaspeţii invitaţi la manifestare vor face o excursie pe traseul Târgu Neamţ – Iaşi.