* În Neamţ, peste 1420 ha cultivate în acest sistem
Prin agricultura ecologică se obţin produse agricole şi alimentare proaspete şi autentice. Este un sistem de a lucra pământul mai pretenţios, mai costisitor şi care, în final, vine şi cu produse mai scumpe. Asta pentru că agricultorului i se impun mai multe condiţii. Iată câteva: În poducţie se interzice utilizarea organismelor modificate genetic, a fertilizanţilor şi pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor şi regulatorilor de creştere, a hormonilor şi antibioticelor. La procesarea alimentelor ecologice se restricţionează folosirea aditivilor, a substanţelor complementare şi a substanţelor chimice de sinteză.
Pentru obţinerea şi comercializarea produselor ecologice care poartă etichetele şi siglele specifice, producătorii trebuie să parcurgă un „itinerar” de la care nu au voie să se abată. Astfel, înainte de a obţine produse agricole ce pot fi comercializate cu menţiunea ,,produs ecologic”, exploataţia trebuie să parcurgă o perioadă de conversie, de minimum doi ani la culturi agricole şi de 3 ani la vii, livezi şi arbuşti fructiferi. Pe durata întregului lanţ de obţinere a unui produs ecologic, operatorii trebuie să respecte permanent regulile stabilite în legislaţia comunitară şi naţională. Ei trebuie să-şi supună activitatea unor vizite de inspecţie, realizate de organisme de inspecţie şi certificare, în scopul controlului conformităţii cu prevederile legislaţiei în vigoare privind producţia ecologică.
Sigla naţională ,,ae”, specifică produselor ecologice, şi sigla comunitară sunt folosite pentru a completa etichetarea, în scopul identificării de către consumatori a produselor ecologice. Sigla ,,ae” garantează că produsul provine din agricultura ecologică şi este certificat de un organism de inspecţie.
Dreptul de utilizare a siglei ,,ae” pe produsele, etichetele şi ambalajele produselor ecologice îl au doar producătorii, procesatorii şi importatorii înregistraţi la Ministerul Agriculturii.
* În judeţ, 43 de operatori în agricultura ecologică
De prin anul 2005, agricultura ecologică a început să prindă rădăcini şi în judeţul nostru. Atunci s-au înregistrat primii doi operatori în acest domeniu. Acum, numărul lor a ajuns la 43. Marea majoritate sunt producători agricoli, 35 în total. În rest sunt producători şi, în acelaşi timp, şi procesatorii propriilor produse agricole, ori numai procesatori. Cu toate acele în regulă, vorbim de doi procesatori certificaţi în agricultură ecologică. Este vorba de punctul de lucru de la Tîrgu Neamţ al SC „Dorna” SA Vatra Dornei, profilat pe caşcaval afumat ecologic şi de Direcţia Silvică Neamţ pentru obţinerea sucurilor din fructe de pădure. Alţi operatori sunt în curs de certificare în domeniul agriculturii ecologice: SC Moara Gliga, Cooperativa „Petrodava” din Horia, SC Agroiemi SRL Bahna, Primăriiile Ghindăoani şi Bălţăteşti pentru comercializarea produseor din flora spontană.
La nivelul judeţului, 1421,74 he sunt destinate agriculturii ecologice, în anii I şi II de conversie de la agricultura tradiţională la cea ecologică. Culturile agricole ecologice sunt şi ele din cele mai diverse, începând cu grâu, porumb, soia, orz, orzoaică, rapiţă, floarea soarelui, plante medicinale, flora spontană. Mai aparte pare a fi profilul SC „Cătinofort” SRL Dobreni, ea are o fermă ecologică pentru cătină, aflată în anul III de conversie.
Agricultură ecologică se face şi în sectorul zootehnic, aici fiind vorba de ferme de animale, dar şi de suprafeţe întinse ocupate cu plante de nutreţ, cultivate şi ele tot în acest sistem. Ca produsul animalier să fie ecologic, musai şi hrana animalului trebuie să intre tot în această categorie. În judeţ sunt şi foarte multe roiuri de albine menţinte în „dieta” ecologică.