Mai puţini candidaţi pentru Camera Agricolă

Traian Vararu, director Directia agricola1

*În Neamţ va avea doar 20 de membri şi nu 25!

*Locuri vacante la patronate, sindicate, silvic şi  cooperative

*Astăzi, tragerea la sorţi pentru poziţiile pe listele de vot

Lista candidaturilor pentru Camera Agricolă Neamţ a fost validată, însă a ieşit cu …lipsă!  Vreo 5 candidaturi la număr. Prin lege, Comitetul Judeţean al Camerei Agricole trebuie să aibă 25 de membri. Camera Agricolă Neamţ va avea doar 20. Pentru că numai pentru atâtea locuri au fost depuse candidaturi. Traian Vararu, vicepreşedintele Comitetului Judeţean  de Iniţiativă, zice că merge şi aşa:  „Nu-i nici o problemă dacă nu vor fi ocupate toate cele 25 de locuri din Colegiul judeţean. Sunt judeţe care au 22- 23 ori 24 de membri în camera agricolă, nu neapărat 25. După ce se va alege structura de  conducere, se va hotărâ dacă vor rămâne doar 20 de membri, ori va fi completat numărul până la 25. Asta rămâne să stabilească structura de conducere  a Camerei Agricole Neamţ.”

Neocupate vor fi fi cele două locuri rezervate sindicaelor. Aici, iniţial, s-au înscris reprezentanţi de la Sndicatul Naţional al Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România- Agrostar, după care şi-au retras candidatura. Aşa că sindicatul din agricultură rămâne fără reprezentare  în Camera Agricolă Neamţ. Patronatele vor avea un singur membru şi nu doi cât era legal stabilit. La fel este situaţia şi în cazul cooperativelor. La silvic era rezervat un singur  loc, pentru care, iniţial, îşi depusese candidatura reprezentatul unui ocol silvic privat. Dar s-a retras din cursa electorală.

 

*Mai mulţi pe un loc, doar la asociaţiile profesionale şi fermierii de peste 35 ani

 

Colegiul Judeţean al Camarei Agricole Neamţ va avea 25 de memebri, aleşi din rândul celor care lucrează în agricultură şi în activităţile conexe. Mai exact, membrii provin din toate categoriile profesoanale ce activează în agricultură şi activităţi conexe, fiind legal stabilită şi pondere a candidaţilor în Camera agricolă, pentru o cât mai bună reprezentativitate.

Cele mai multe locuri sunt rezervate asociaţiilor profesionale din agricultură, având acum au rezervate doar 8 locuri.  Iniţial erau 10, dar două locuri au fost date fermierilor, câte unul la cele dou categorii de vârstă, sub şi peste 35 ani. În Camera Agricolă Neamţ sunt rezervate 2 locuri celor de la patronate,  2 de la sindicatele din agricultură, 2 de la cooperativele agricole, 1 de la Silvic, 1 din unităţile de cercetare-învăţământ, 4 din partea fermierilor cu vârsta de peste 35 de ani, 4 de la fermierii sub 35 de ani şi unul din partea medicilor veterinari.

Aşa spune legea, dar realitatea e alta. Cel puţin la Neamţ!

Iată lista finală de candidaţi, deja validată: Pentru cele 8 locuri rezervate  asociaţiilor profesionale, în cursa electorală au rămas 9 candidaturi. La un moment dat erau 10. Dar s-a retras Asociaţia Crescătorilor de Ovine „Mioriţa” Neamţ şi s-a înscris, pe ultima sută de metri, Asociaţia  Crescătorilor de Albine. Fiecare din cele 9  asociaţii profesionale care au câte 3 candidaţi, cu doar câteva excepţii, unde sunt câte   2 candidaţi pe liste. La patronate este un singur înscris cu 2 candidaţi, un loc rămânând vacant. La fel s-a întâmplat şi la cooperative, fiind doar o singură candidatură, deşi le sunt rezervate două locuri. Pentru locul de la cercertare-învăţămân e înscrisă o singură unitate, cu 3 candidaţi. Un loc şi un singur candidat avem şi la poziţia destinată medicilor veterinari. Unde sunt 2 sau 3 candidaţi pe un loc, cel mai bine plasat va face parte din Camera Agricolă Neamţ.”Lupta” se va da între fermierii de peste 35 de ani. Aici sunt înscrişi 13 candidaţi  pentru doar 4 locuri.  La fermierii sub 35 ani, e mai simplu. Pentru cele 4 locuri rezervate în Cameră, sunt 4 candidaţi.

 

*Astăzi, tragerea la sorţi pentru poziţiile pe listele de vot

 

Astăzi ale loc marea întâlnire la care vor participa preşedinţii celor 83 de secţii de votare din tot judeţul, membrii Comitetului Judeţean de Iniţiativă şi ai Comisiei electorale şi, fireşte, candidaţii pentru Camera Agricolă Neamţ.

Detalii ne-a oferit Traian Vararu: „Se vor discuta paşii ce trebuie urmaţi în alegerile pentru Camera Agricolă Neamţ. Vor mai trebui rezolvate şi câteva probleme financiare. Va avea loc şi tragerea la sorţi a poziţiilor pe listele de vot. Este prima întâlnire în care sunt prezenţi toţi cei împlicaţi în procesul electoral, inclusiv candidaţii.”

Fiecare comună va avea secţia sa de votare,  „electoratul”  fiind alcătuit  din toţi fermierii înscrişi pe listele de subvenţii la APIA Neamţ. La nivelul judeţului, este vorba de 30.000 de fermieri. În fiecare judeţ va fi o singură cameră agricolă, cu  având sediul în municipiul reşedinţă. Camera agricolă judeţeană poate înfiinţa camere agricole locale, dar fără personalitate juridică. Camera agricolă naţională poate înfiinţa camere agricole regionale, cu personalitate juridică.  Camerele agricole sunt definite ca organizaţii neguvernamentale deschise, apolitice, fără scop patrimonial, cu personalitate juridică, cu statut de utilitate publică.

 

Tina CONDREA