Mai bine pentru micii agricultori:

Tina- Subvenţii diferenţiată*Subvenţie diferenţiată, producţie integrată

*Bonus pentru fermierii care deţin peste 5 ha

*În Neamţ, 2425 fermierii privilegiaţi!

 

Fermierii care deţin peste cinci hectare de teren vor primi, începând cu anul  2015, o subvenţie de 210 euro la hectar, spre deosebire de cei care au până în 5 hectare care vor primi doar 170 de euro.

Se încearcă astfel o plată stimulativă. În continuare se vor primi subvenții de la un hectar în plus, fără nici un fel de limită, dar vor fi mai multe categorii de forme de sprijin. Prima categorie, 1-5 hectare, în anul 2015 vor primi 170 de euro pe hectar; la a doua categorie, 5-30 hectare, se încearcă a se introduce acea plată redistributivă, stimulativă, de 40 de euro suplimentar față de cei 170 de euro pe care îi primesc cei din prima categorie.

Dacă chiar aşa va fi, atunci foarte mulţi fermieri nemţeni vor beneficia de subvenţii suplimentare. Pentru că, la noi, cei mai mulţi deţin suprafeţe foarte mici de teren. Fapt ce reiese clar din situaţia cererilor de subvenţii depuse la APIA Neamţ. Iată cifrele.

 

*Puţin teren, mulţi proprietari

 

Media de proprietate asupra terenurilor agicole este foarte scăzută în judeţul Neamţ. Nu suntem o execepţie, situaţia fiind valabilă la nivel naţional. Acum, în judeţ,  sunt  25.095  proprietari de teren care deţin suprafeţe cuprinse  între 1 şi 5 hectare, care însumează  52436 ha. Adică mai mult de un sfert din suprafaţa arabilă totală a judeţului Neamţ.  În medie, rezultă o suprafaţă cu puţin peste 2 hectare de proprietar.  Cu suprafeţe  cuprinse între 5 şi30 de hectare avem 2426 exploataţii agricole care au adunat 23201 ha. Ei sunt fermierii privilegiaţi, în sensul că vor primi o subvenţie suplimentară de 40 euro/ha. Cu terenuri peste 30 ha sunt 632 de unităţi care lucrează  98.960 ha.

Iată şi cum se prezintă situaţia la nivel  naţional. În prezent sunt  13.100 fermieri care dețin suprafeţe de peste 100 ha, ceea ce reprezintă în jur de 1% din numărul total de producători agricoli. Adică nu mai puțin de 5,297 milioane ha de teren arabil, din cele 10 milioane ha care se lucrează an de an și care sunt plătite din fonduri europene. La categoria 5-100 ha sunt 8.600 de fermieri. La extrema cealaltă se află 830.200 de fermieri care deţin  suprafeţe de teren cuprinse între 1-5 ha. În concluzie, România are o agricultură polarizată, în sensul că 1% din fermieri dețin 50 la sută din suprafața agricolă a țării, restul de 99% fiind în posesia celorlalte 50 de procente.

În anul 2008, în România activau 1,2 milioane de fermieri care lucrau 8,5 milioane ha. În prezent, numărul fermierilor a scăzut la 1,05 milioane, iar numărul hectarelor care sunt lucrate a crescut la aproape 10 milioane ha. Dacă în anii 2007-2008 vorbeam de 3 milioane de hectare nelucrate, astăzi nu mai sunt vreo  300.000 ha rămase pârloagă.

 

*Producţia integrată, mai bine finanţată

 

Subvenţionarea diferenţiată vizează susţinerea clasei de mijloc, care  ar trebui să fie structura cea mai importantă,  clasă care trebuie să prospere, fiind menită să susțină fiecare sector al economiei naţionale. Plata redistributivă  permite acordarea unui ajutor diferențiat, o subvenție diferențiată care înseamnă în cifre absolute, în anul 2015, deci în primăvara anului viitor, 170 de euro pe hectar pentru cei care sunt între 1 și 5 ha și cu 45 de euro mai mult pentru cei care sunt în categoria 5-30 ha.

Nu vor fi marginalizaţi ori uitaţi nici fermierii mari. Chiar dacă aceștia sunt în număr mic , ei dețin o suprafață arabilă foarte mare, mai mult de jumătate din terenul agricol al țării.

Noul PNDR  2014-2020 include obiective prioritare, ce vor fi finanțate din fondurile europene. Primul obiectiv se referă la integrarea producției, obţinerea produselor agricole şi apoi procesarea lor, având astfel valoare adăugată mai mare. Un alt obiectiv se referă la creșterea producției, pentru a satisface piața națională, dar și pentru a spori exporturile.

Tina CONDREA