Lumea mirodeniilor: tumericul

Condiment, medicament și colorant

Beneficii unice pentru sănătate

Turmericul este un condiment galben-auriu obțiut din rădăcina de Curcuma Longa. O plantă înrudită cu ghimbirul, originară din India, unde este utilizată de milenii pentru proprietățile sale curative sau alimentare. Denumirea de turmeric se crede că provine din franceză, respectiv din combinația de cuvinte „terre-merite”, adică „meritul pământului”. Turmericul se utilizează în bucătăria indiană de secole, mai ales la prepararea orezului și nu numai. Este foarte apreciat pentru gustul și culoarea pe care o dă preparatelor. Este un ingredient-cheie al condimentului numit curry, unul dintre cele mai des întâlnite din bucătăria indiană. Tumericul conferă mâncării un gust particular, ușor fierbinte-picant. Se folosește cu moderație, avânt o aromă intensă și ușor amăruie. Turmericul este utilizat și pe post de colorant alimentar, dând alimentelor culoarea galben-aurie foarte plăcută. *Rol important și în spiritualitatea hindusă De-a lungul istoriei, turmericul a fost folosit pentru condimentarea mâncărurilor, colorarea textilelor, dar și ca un remediu puternic, nelipsit din arsenalul vindecătorilor orientali. Se spune că utilizarea tumericului datează de mii de ani, fiind cunoscut mai întâi doar pentru calitățile de colorant și de condiment, abia mai tarziu și pentru proprietățile medicale. Curcuma este considerată o plantă sfantă, care a jucat un rol important și în spiritualitatea hindusă. Veșmintele călugărilor sunt vopsite în mod tradițional cu un colorant făcut din turmeric. Datorită culorii de un galben-portocaliu strălucitor, în mitologia religiei antice turmericul a fost asociat cu soarele. Totodată, galbenul său este considerat a fi culoarea chakrei plexului solar (unul dintre cei șapte centri energetici considerați a fi în corpul uman), care este denumita și ”centrul de putere”. Considerat sfânt și de bun augur în India, turmericul a fost utilizat de milenii în diverse ceremonii hinduse. Iar popularitatea sa la nunți și ceremonii religioase se menține și acum în India. Considerat că este deosebit de benefic și înlatură obstacole, tumericul este invocat la începutul oricărei ceremonii și este prezent în timpul festivităților de nuntă din multe zone ale Indiei. În ritualuri diferite, se aplică o pastă facută din turmeric pe corpurile însurățeilor, iar tuberculi de turmeric uscat legați pe o sfoară sunt folosiți pentru a crea un colier Thali, echivalentul inelelor de căsătorie. *Conținut și efecte terapeutice Curcuma Longa poate fi socotită una dintre cele mai importante plante de pe planetă datorită substanței active conținute, respectiv curcumin. Această substanță este una dintre cele mai studiate pentru beneficiile sale de neegalat în ce privește sănătatea. Curcuma și substanța sa componentă activă principală, curcumin, au fost evaluate ca potențial remediu natural pentru afecțiuni de la alergii la cancer sau la declinul cognitiv, slăbirea vederii și alte tulburări asociate cu îmbătrânirea. Se consideră că efectele pentru sănătate sunt deosebit de puternice atunci când pudra de turmeric sau extractul de curcumin este consumat în combinație cu piper negru. Turmericul are și el multe beneficii unice pentru sănătate, cu rol antioxidant, antiinflamator, antiîmbătrânire, anticancerigen. Poate fi folosit și pentru tratarea sau prevenirea unor afecțiuni precum reumatism, artrită, tulburări digestive, boli cardiovasculare, neurodegenerative, hepatice, renale, pulmonare, cutanate.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU