Lumea mirodeniilor: condiment-medicament

Alegere ideală pentru înlocuirea sării, zahărului şi grăsimilor

Condimentele sunt întotdeauna cea mai bună alegere pentru înlocuirea sării, zahărului şi grăsimilor. În acest fel ne menţinem greutatea, ţinem departe bolile cardiovasculare şi cancerul. Condimentele conţin și sute de compuşi nutritivi cu proprietăţi antioxidante, așa că putem face din orice aliment și un excelent medicament.

*Usturoiul scade tensiunea, ardeiul e antiinflamator

Usturoiul scade tensiunea arterială, nivelul colesterolului şi cel al trigliceridelor, fiind ideal pentru hipertensivi. Usturoiul este şi un antibiotic natural datorită unei substanţe numită alicină, răspunzătoare şi pentru respiraţia neplăcută.

Datorită capsaicinei, substanţă chimică care îi explică iuţimea, ardeiul iute este un bun ameliorator al durerilor articulaţiilor, cu efect antiinflamator. Ardeiul iute mai este benefic pentru digestie şi pentru prevenirea infecţiilor prin crearea unei bariere împotriva microbilor. Piperul este condimentul predilect pentru tratarea sinuzitelor şi a tusei uscate. Piperul este folosit şi pentru îmbunătăţirea digestiei, deoarece stimulează creşterea secreţiei de acizi de la nivelul stomacului. Spre deosebire de sare, care reţine apa, piperul acţionează ca un diuretic, ajutând astfel organismul să elimine toxinele.

Sunt recunoscute calităţile sale antioxidante şi antibacteriene şi trebuie ştiut că ajută la absorbţia betacarotenului şi a coenzimei Q-10 datorită conţinutului de piperină. Acesta este un alcaloid care accelerează procesul de generare de energie la nivel celular.

* Oregano „atacă” E.coli, rozmarinul cancerul

Chimenul este ideal pentru eliminarea toxinelor din organism. Este şi un detoxifiant al ficatului şi un diuretic foarte bun. Pentru copiii care suferă de colici, chimenul este folosit de mult timp ca medicament natural.  

Nelipsit din preparatele italiene, oregano este un antioxidant foarte bun,ideal pentru stoparea dezvoltării bacteriilor. Când vine vorba de bariere naturale împotriva E. coli sau Salmonella, oregano şi uleiul de oregano este unul dintre cele mai eficiente remedii,urmate de ienibahar şi usturoi. Proprietăţile antibacteriene ale plantei oregano se datorează unei substanţe pe care o conţine, numită carvacrol.

Nu prea îţi place aroma rozmarinului? Îţi vei schimba părerea despre el când vei afla că scade riscul apariţiei cancerului datorită conţinutului său bogat în antioxidanţi. Mai mult,rozmarinul combate răspândirea bacteriilor şi fungilor,având abilitatatea de a stopa evoluţia infecţiilor micotice precum candida.

*Cimbrul nucșoară și cuișpoare, calmante naturale

Cimbrul este folosit pentru calităţile sale antiseptice. Calmează durerile de stomac şi crampele menstruale. Poate fi utilizat şi în tratarea răcelilor. O linguriţă de cimbru conţine aceeaşi cantitate de antioxidanţi cât un morcov. Conţinutului de flavonoide i se datorează şi beneficiile antiinflamatorii.

Nucşoara stimulează sistemul cardiovascular şi este un antiinflamator foarte util pentru tratarea bolilor reumatice. Este un condiment provenit din India, care previne indigestia. Uleiul de nucşoară este recunoscut pentru efectele de calmare a durerilor musculare, fiind un excelent sedativ. Chinezii îl folosesc pentru tratarea durerilor abdominale şi de articulaţii.

Cuişoarele acţionează ca un antiseptic, țin departe indigestia şi diareea, repară vătămările radicalilor liberi. Uleiul de cuişoare este recomandat în tratamentul durerilor de dinţi,datorită eugenolului cu efect antiinflamator.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU