Lucrări de sezon în livadă: stropiri de toamnă

tina-stropiriCulesul fructelor nu înseamnă și încheierea ciclului de îngrijire a pomilor fructiferi. Pentru o bună producție în anul următor, livada are nevoie de îngrijire permanentă, iar lunile de toamnă sau iarnă nu sunt deloc prilej de odihnă pentru pomicultori. Trebuie specificat într-adevăr că tratamentele de toamnă la pomii fructiferi sunt considerabil mai mici decât cele de primăvară sau vară!

Toamna aduce pomicultorilor primele roade, dar este și debutul stropirilor și lucrărilor specifice pentru pregătirea de intrare a pomilor în sezonul rece. Stropirile în livadă nu sunt numeroase, dar dacă sunt neglijate producția de anul viitor nu va mai fi așa generoasă. Vă prezintă graficul stropirilor care trebuie efectuate în această perioadă.

*Tratamente, pe specii pomicole

La măr, păr gutui, cireș și vișin, la căderea frunzelor se aplică tratamentele pentru combaterea agenților patogeni bacterieni și micotici. Se recomandă folosirea fungicidelor pe bază de cupru.

La prun, se aplică tratamente pentru combaterea bolilor produse de ciuperci și bacterii. Stropirile se fac tot la căderea frunzelor, cu fungicide pe bază de cupru, înainte de intrarea pe rod.

La caiși și piersici, agentul dăunător este Păduchele din S-José, dar și alți păduchi țestoși. Tratamentul se aplică după recoltare, pentru care se folosesc insecticidele recomandate de specialiștii fitosanitari.

În plus, caiși și piersicii pot fi afectați și de boli bacteriene și micotice. Același lucru se poate întâmpla și la nuc și migdal. Tratamentele se fac la căderea frunzelor, cu fungicide pe bază de cupru.

Alunul este atacat de bacterioză, gleosporioză, antracnoză. După recoltat se fac tratamente cu fungicide pe bază de cupru. Castanul poate fi afectat de antracnoză, septorioză, pătarea brună – violacee. Tratamentele se fac după recoltat, cu fungicide pe bază de captan.

*Important de reținut!

Fungicidul pe bază de cupru este cunoscuta zeamă bordeleză pe care o puteți prepara chiar și în propria gospodărie. Zeama bordeleză este un fungicid de contact, pe bază de cupru, care combate bolile cauzate de ciuperci cum ar fi: mana, monilioza sau făinare.

Se prepară din sulfat de cupru (piatră vânătă), var și apă. Zeama bordeleză se folosește în ziua preparării, cel mult în ziua următoare. Pentru a adera mai bine pe organele plantei i se mai adaugă un adeziv. Atenție! Nu se folosesc vase de metal la preparare! Produsul se găsește și în comerț gata preparat în formă de praf.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU