Lucerna, o cultură profitabilă

lucernaÎn Neamț: 14.600 de hectare

Lucerna este cea mai importantă cultură furajeră și la noi în județ. Odată cu dezvoltarea sectorului zootehnic, a crescut și cererea pentru lucernă și alte furaje. În consecință, de la un an la altul, s-au mărit și suprafețele ocupate cu plante de nutreț. În această primăvară, s-au cultivat mai mult cu peste 7000 ha, ajungânu-se la o suprafață totală de 31.856 ha destinată plantelor de nutreț. Lucerna deține ponderea, fiind cultivată pe 14.600 ha, alături de trifoi, borceag, porumb, sfeclă furajeră.
Pentru fermieri, avantajele culturii lucernei sunt evidente. Este o leguminoasă perenă, se exploatează timp de 3-5 ani, realizează producții mari de furaje. În plus, lucerna joacă un rol deosebit în asolament, ca solă amelioratoare, lăsând în pământ cantități importante de azot.

Pentru o cultură reușită…

Investiţia în lucrările de tehnologie specifice, aplicate în primul an de vegetaţie, ga-rantează realizarea unei culturi de lucernă uniformă, de mare productivitate şi de folosinţă îndelungată.
Modul de cultivare a lucernei este condiţionat de doi factori: condiţiile pedoclimatice şi necesităţile de alimentaţie ale animalelor. În condiţiile optime de cultivare şi pentru asigurarea unui furaj de foarte bună calitate, cu un conţinut mai ridicat în proteine, se recomandă semănatul lucernei în cultură pură.
În cazul animalelor cu producţie mai scăzută, care nu necesită un furaj cu o valoare alimentară foarte ridicată, în condiţiile unor soluri cu grad mai scăzut de fertilitate, semănatul lucernei în asociaţie cu o graminee este soluția cea mai bună.

Atenție la fertilizarea lucernei!

Mare atenție la îngrăşămintele cu azot! Ele au efecte negative asupra lucernei, prin inhibarea procesului de simbioză cu bacteriile fixatoare de azot, reducerea sau stoparea formării de nodozităţi pe rădăcini, dispariţia plantelor de lucernă şi scăderea duratei de folosinţă, îmburuienarea puternică a culturii.
Pentru evitarea acestor aspecte, se recomandă fertilizarea la semănat cu îngrăşăminte complexe, iar în anii următori, numai pri-măvara devreme, pe terenurile fertilizate cu gunoi de grajd, nu se mai aplică îngrăşăminte chimice.

Semănatul și buruienile

Pentru a semăna lucerna, terenul se alege din toamnă, pentru ca patul germinativ să fie pregătit înainte de înființarea culturii, ca să asigure seminţei umiditatea, căldura şi aerul necesar unei bune răsăriri a plantelor. Înainte de semănat, lucrarea de tăvălugire a terenului devine obligatorie numai în primăverile secetoase şi pe solurile mai uşoare, când apa existentă în sol, la adâncimea de încorporare a seminţei, nu poate asigura o răsărire normală a plantelor.
Semănatul se face devreme, când temperatura solului la adâncimea de în- corporare a seminţelor este de 3-4 grade Celsius, care asigură o răsărire uniformă a plantelor şi o reducere a gradului de îmburuienare.
Se recomandă folosirea seminţelor certificate, lipsite de seminţe de buruieni, de cu-scută, insecte patogene. Soiul Prosementi oferă producții cu 30% mai mari, are rezistență mare la secetă și la ger. Ca și perioadă de semănat, Prosementi poate fi însămânțat atât toamna, cât și primăvara, adaptându-se perfect în toate zonele agricole ale țării.

Tina CONDREA