Livada cu nuci, o investiție profitabilă

Tina-Livadă nuciSpecialiștii spun  că înființarea unei livezi de nuci este una dintre cele mai bune investiții în acest moment. Ideea este susținută și de faptul că pe piața agricolă se estimează  un deficit anual de până 100.000 de tone de miez de nucă, la nivel mondial.

În România, suprafețele plantate cu nuci sunt în creștere aproape exponențială, așa că este posibil ca în următorii ani să devenim un furnizor important de miez de nucă. Tendință care se manifestă și în județul Neamț. Ba mai mult, avem în derulare un proiect cu foanduri europene pentru înființarea unei livezi de nuc, în sistem ecologic, în comuna Săbăoani.  Și nu-i singura inițiativă de acest gen.

În noul PNDR 2014-2020, printre speciile de pomi pentru care se acordă finanțare europeană se află și nucul. Pe această finanțare valoarea proiectelor începe de 100.000 euro și poate ajunge până la 900.000 euro. Sprijinul nerambursabil este de  50 la sută și poate crește în funcție de tipul investiției și vârsta fermierului beneficiar de fonduri europene.

*Livada intră pe rod din anul cinci!

Pe lângă soiurile autohtone,  la noi sunt foarte populari nucii franțuzești. Mai ales că pe piață există furnizori de puieți care pot pune la dispoziția cantitățile necesare fermierilor interesați de înființarea livezilor de nuci.

În privința investiției, este vorba de sume începând de la 2.000 de euro pentru un hectar de livadă cu nuci franțuzești.  Este bine de știut că prima recoltă serioasă apare în al cincilea an de la înființarea livezii de nuci. Totuși, și al patrulea an oferă o cantitate rezonabilă de fructe. În al șaptelea și al optulea an, livada începe să aibă producția maximă, care, la unele soiuri – precum cele franțuzești – este de circa 6-8 tone la hectar. În medie, se pot obține doi euro pe kilogramul de nuci în coajă și 6 euro pe kilogramul de miez, așa că merită să așteptarea pentru intrarea pe rod a copacilor.

*Reconversia pomicolă și afacerea cu nuci

Fermierii care își doresc să înființeze o astfel de livadă, beneficază de finanțare din  fonduri europene alocate sectorului pomicol. Astfel, prin programul de reconversie pomicolă, din perioada  2014-2020, se pot obține finanțări și pentru plantațiile de nuc. Vor primi mai ușor finanțare fermele mici, care includ în proiect și realizarea unei pepinierte proprii și comercializarea directă a recoltei, după prelucrare.

Un alt avantaj îl vor avea asociațiile de producători, noul PNDR urmărind și creșterea nivelului de asociere în agricultura românescă. Autoritățile estimează că fondurile alocate vor depăși 200 de milioane de euro pentru tot programul de reconversie, așa că toți cei care vor fi pregătiți să acceseze banii europeni în primele sesiuni, vor avea cea mai mare șansă să primească finanțare și pentru o livadă de nuci.

Tina CONDREA