Lista neagră a subvenţiilor 

Tina-Lista neagrã, foto 1Guvernul a adoptat un act normativ prin care se clarifică termenul de fermier activ, pentru a stabili cu exactitate cine are sau nu dreptul să beneficieze de subvenţii agricole. Pe această bază s-a întocmit  şi lista neagră a celor care nu au dreptul la plăţile directe din agricultură. O dată cu introducerea definiţiei fermierului activ şi a listei negre valabile la nivel european, dar care poate fi completată cu legislaţia naţională, se ştiu clar  care sunt categoriile care nu  vor mai pot beneficia de subvenţii. Tăiaţi de pe lista cu subvenţii sunt: cei care gestionează aeroporturi, servicii de transport feroviar, servicii de alimentare cu apă, servicii imobiliare, terenuri permanente de sport şi destinate activităţilor de recreere sau alte întreprinderi cu activităţi neagricole similare, companii de construcţii, Regia Naţională a Pădurilor, administratori privaţi de păduri, penitenciare, unităţi administrativ-teritoriale. pentru ei, de acum înainte, adio subvenţii!

Iniţial, în lista neagră erau prinse şi parohiile…Din moment ce bisericile au fost excluse de pe lista neagră a subvenţiilor, la APIA Neamţ nu mai sunt şi alţi „muşterii” care să fie  incluşi pe aceastăl istă. Nu pentru că, în anii din urmă, nici una din categoriile menţionate expres în lista neagră stabilită de guvern nu au venit la APIA Neam să solicite  subvenţii. Cum spuneam, singurele care au depus cereri pentru plăţile directe pe unitatea de surafaţă au fost unităţile de cult, ponderea alocărilor financiare fiind destinată mănăstirilor. Bunăoară, anul trecut, la APIA Neamţ  mănăstirile şi bisericile nemţene au depus 118 cereri de subvenţii pe unitatea de suprafaţă, care insumează 2.573 h ectare  „terenuri sfinte”.

*Subvenţii, doar pentru fermirii activi!

Categoriile de posibili beneficiari pentru subvenii vor fi considerate fermieri activi numai dacă, în perioada imediat următoare, după depunerea cererii de plată, fac dovada că activitatea agricolă pe care o desfăşoară este importantă atât din punct de vedere al plăţilor directe din veniturile obţinute de acea societate, cât şi din punct de vedere al ponderii veniturilor activităţilor agricole din veniturile totale anuale ale entităţilor respective.

Începând cu 2015, toate schemele de sprijin financiar direct vor fi acordate doar fermierilor activi, care pot dovedi dreptul legal de a utiliza exploataţia si care desfăşoară, în cadrul exploataţiei lor, o activitate agricolă.

Activitate agricolă înseamnă cultivarea terenului şi creşterea animalelor, menţinerea suprafeţei agricole în condiţii adecvate pentru păşunat sau cultivare sau efectuearea de activităţi minime pe suprafeţele agricole menţinute într-o stare adecvată pentru păşunat sau cultivare.

Tina CONDREA