Lipsă de interes pentru banii primelor ferme

Tina-Ivesti_ii în fereme, foto directorViorel   IliseiPână la această dată, la Oficiul Județean de Finanțare a Investițiilor Rurale Neamț, nu a fost depus nici un proiect, deși a trecut mai bine de o lună de când s-a dat ”undă verede” noilor fonduri europene.

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a lansat oficial, în 25 martie,  sesiunea de primire a cererilor de finanțare pentru primele măsuri din PNDR 2014 – 2020. Este vorba de fondurile europene alocate pentru ”Investiții în exploatații agricole” şi   ”Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”.

Depunerea continuă a proiectelor în cadrul sesiunii anuale se opreşte înainte de termenul limită, atunci când valoarea publică totală a proiectelor depuse având un punctaj estimate mai mare sau egal decât pragul de calitate aferent lunii respective, ajunge la nivelul alocării sesiunii anuale.

Pragul de calitate aferent lunii mai 2015 este de 75 de puncte pentru cele două măsuri intrate de finanțare europeană. Prag care scade cu 10 puncte lună de lună. Pragul minim de selecție a proiectelor este de 30 de puncte pentru investiții în ferme și de 25 de puncte pentru instalarea tinerilor fermieri la șefia unei exploatații agricole.

Depunerea cererilor de finanțare pentru cele două măsuri se va face în intervalul

orar 09:00 – 14:00 la Oficiul Județean de Finanțare a Investițiilor Rurale  Neamț și on‐line pe www.afir.info.

Termenul limită de depunere pentru sesiunea de proiecte aferente celor două măsuri intrate la finanțare europeană este 30 octombie, ora 16. AFIR va notifica în scris şi prin intermediul paginii web pe toţi solicitanţii privind rezultatul

evaluărilor și selecției cererilor de finanţare depuse la Agenție.

*Proiectele nemțene, în chinurile facerii…

Detalii ne-a oferit Virel Ilisei, directorul instituției:  ”Proiectele nemțene sunt în facere. Foarte mulți fermieri vin la noi, solicită tot felul de informații. Sunt interesați de fondurfile europene, lucrează la proiecte. Unele sunt finalizate. Ceea ce îi ține în loc pe fermieri este punctajul. În luna mai avem pragul  maxim de 75 puncte. Luna viitoare  va fi de 65 puncte, iulie-55, august-45, septembrie-35, iar în octombrie -30 de puncte, lună când se depun ultimele proiecte din această sesiune. Proiectele fermierilor nemțeni, în marea lor majoritate, au punctaje cuprinse între 50- 45 – 35 puncte. Asta înseamnă că din luna august vor începe să fie depuse cele mai multe dintre proiectele  nemțene.” 

*Investiții eligibile

Banii europeni se dau doar pentru anumite tipuri de investiții. Ca fermierii să nu ”cadă în păcat”, li s-a pus la dispoziție lista cu investițiile finanțabile din fondurile europene:  construcţia, extinderea, modernizarea și dotarea construcțiilor din cadrul fermei, destinate activității productive, inclusiv căi de acces în fermă, irigații în cadrul fermei și racordarea fermei la utilități. La finanțarea europenă intră amenajarea și dotarea spațiilor de desfacere și comercializare, precum și alte cheltuieli de marketing, în cadrul unui lanț alimentar integrat.

*Cheltuieli eligibile

Eligibilă la finanțare este și  achiziţionarea – inclusiv prin leasing de maşini – de  utilaje şi echipamente noi, în limita valorii de piaţă a bunului respectiv. Cheltuială eligibilă este doar leasingul financiar. Bani europeni se dau și pentru achiziționarea, inclusiv prin leasing, de mijloace de transport compacte, frigorifice, remorci și semiremorci specilizate în scopul comercializării produselor agricole în cadrul unui lanț alimentar integrat, respectiv autocisterne, autoizoterme, mijloace de transport animale, păsări, albine.

Cheltuielile eligibile la finanțarea europeană sunt  și costurile proiectului: consultanță, proiectare, monitorizare și management, inclusiv onorariile pentru consiliere privind durabilitatea economică și de mediu, taxele pentru eliberarea certificatelor, precum şi cele privind obţinerea avizelor şi autorizaţiilor necesare implementării proiectelor.

Tina CONDREA