Liber la vânzarea terenurilor agricole

terendevanzare

*În sfârşit, au apărut normele de aplicare!

 

Legea privind vânzarea terenurilor agricole din extravilan, în primă formă, a apărut în septembrie 2013. Timp de jumătate de an, i s-au adus o sumedenie de modificări. Unele la recomandarea celor de la Uniunea Europeană, pe motiv de restricţionări şi discriminări între potenţialii cumpărători. După toată această tevatură, din 11 aprilie 2014,  legea vânzării terenurilor intra în vigoare. Teoretic! Practic nu se putea, întrucât nu apăruseră normele de aplicare. Fără ele, nu se putea face nici o tranzacţie funciară. În sfârşit,  au fost publicate Normele metodologice reglementează procedurile privind vânzarea-cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan referitoare la ofertele de vânzare, exercitarea dreptului de preempţiune, controlul aplicării procedurii dreptului de preempţiune, procedura de emitere a avizelor necesare înstrăinării terenurilor, organizarea şi gestionarea bazei de date a circulaţiei terenurilor agricole situate în extravilan. Abia acum putem spune: Liber la vânzarea terenurilor agricole!

 

*Paşii de urmat pentru „facerea actelor”

 

Pe scurt, prezentăm paşii de urmat ca tranzacţia funciară se fie legală. În primul rând, vânzătorul depune la primărie cererea privind afişarea ofertei de vânzare, însoţită de documentele prevăzute în Norme. Primăria transmite structurii centrale de la Ministerul Agriculturii, respectiv, structurilor teritoriale de Direcţia agricolă, după caz, dosarul tuturor actelor depuse, precum şi lista preemptorilor, în termen de 3 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii. În termen de 30 de zile de la afişarea ofertei de vânzare la primărie, sub sancţiunea decăderii, oricare dintre titularii dreptului de preempţiune, care doreşte să îşi exercite acest drept, înregistrează la primărie comunicarea acceptării ofertei de vânzare transmisă vânzătorului.

Vânzătorul alege preemptorul potenţial cumpărător şi comunică primăriei numele acestuia. Primăria transmite structurii centrale, respectiv, structurilor teritoriale, după caz, datele de identificare ale preemptorului potenţial cumpărător ales de către vânzător.

Structura centrală cu atribuţii în domeniu, respectiv structurile teritoriale asigură publicarea ofertelor de vânzare a terenurilor pe site-ul instituţiei centrale, respectiv ale structurilor teritoriale.

 

*Vânzare la liber, dar fără a umbla la preţ!

 

Dacă terenul este cumpărat de un preemptor, structura centrală, respectiv structurile teritoriale, emite un aviz final, în vederea încheierii contractului de vanzare. Avizul final este valabil 6 luni de la data comunicării către vânzător. Avizul este valabil şi ulterior împlinirii acestui termen, dacă părţile au încheiat, în perioada sa de valabilitate,  un antecontract sau un pact de opţiune care are ca obiect terenul agricol extravilan pentru care a fost emis.

În cazul în care niciun preemptor nu îşi manifestă intenţia de cumpărare, în termenul legal, vânzarea este liberă. În această situaţie, primăria eliberează vânzătorului o adeverinţă, însoţită de o copie certificată de conformitate cu originalul a ofertei de vânzare, urmând ca acesta să aleagă un cumpărător.  Dacă în ofertă nu este prevăzută nici o condiţie, terenul se poate vinde în orice condiţii, cu excepţia diminuării preţului.

Tina CONDREA