Lemn de zece miliarde lei vechi furat din pădurile Neamțului

26/05/2016

lemn (2)*Polițiștii au confiscat peste 2.800 de metri cubi de bușteni

Cea mai recentă captură de lemn fără documente a fost făcută marți seara, când polițiștii au fost sesizați, la 112, despre o autoutilitară care circula prin comuna Pipirig.

În data de 24 mai 2016, în jurul orei 18:30, polițiștii Postului de Politie Pipirig au fost sesizați prin SNUAU 112 că pe DN 15B, în comună, este staționată o autoutilitară încărcată cu material lemnos. „Imediat la fața locului s-a deplasat o patrulă de poliție din cadrul Secției de Poliție Rurală Târgu Neamț, care a constatat că cele sesizate se confirmă. Autoutilitara încărcată cu material lemnos era staționată pe marginea DN 15 B, iar în apropierea acesteia a fost identificat conducătorul auto, un tânăr de 23 de ani, din Pipirig. Acesta a înmânat polițiștilor documentele autoutilitarei și pe cele privind proveniența materialului lemnos, ocazie cu care s-a stabilit că pe avizul de însoțire nu era trecută data și nici codul unic“, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț.

Documentul nedatat și fără codul unic dovedea că transportul de material lemnos nu fusese înregistrat. Conducătorul auto a fost amendat cu 2.000 de lei, iar cantitatea de 4,21 mc de lemn a fost confiscată și predată în custodia Ocolului Silvic Pipirig. În plus, polițiștii au indisponibilizat autoutilitara, conform art. 25 din Legea 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice.

*Peste 3.200 mc de lemn și trei mașini confiscate

Polițiștii din cadrul Biroului de Combatere a Delictelor Silvice împreună cu polițiștii de ordine publică au acționat anul acesta continuu pentru depistarea celor care fură lemnul din pădurile Neamțului.

În primele trei luni ale anului au fost efectuate 112 controale, în care au fost verificate 60 de obiective, dintre care 24 de gatere, 6 exploatări forestiere, 7 depozite, 10 piețe și 501 mijloace de transport. „Polițiștii au constatat 171 de infracțiuni silvice și au aplicat 272 de sancțiuni contravenționale, majoritatea pentru transportul materialelor lemnoase fără avize de însoțire ori fără documente comunitare echivalente acestora, prevăzute de normele privind circulația materialelor lemnoase în vigoare, în valoare de circa 229.000 lei“, a mai precizat ofițerul de presă.

În urma acțiunilor desfășurate a fost recuperată și confiscată cantitatea de 3.258 mc de material lemnos, din care 2.810 mc lemn de lucru (bușteni), 232 mc cherestea și 216 mc lemn de foc, material lemnos în valoare totală de 980.000 lei, aproape 10 miliarde lei vechi. Polițiștii au indisponibilizat, în aceeași perioadă, trei autovehicule care au fost folosite la transportul ilegal de material lemnos.

Munca polițiștilor de combatere a furtului de lemn este ajutată mult de aplicația „Wood Tracking“, sistemul informatic prin care se monitorizează transporturile de masă lemnoasă din pădure. Din data de 8 octombrie 2014 este obligatoriu ca pe documentul de transport să fie menționate codul unic, data, ora, minutul și secunda emiterii codului, care este generat online prin aplicațiile din sistemul „Wood Tracking“.

Cristina IORDACHE

< Articolul anterior
Inundații în județ
Urmatorul articol >
Salvator din pasiune