Legumicultură, mai bine plătită prin GAL

Taraba legume si fructe

 În ultima vreme,  se vorbeşte tot mai des despre asocierea  fermierilor profilaţi pe legumicultură.  Sector abandonat pe nedret  de foarte mulţi ani! Acum, pentru revitalizarea legumiculturii, se pune un accent  deosebit pe realizarea centrelor de colectare a produselor legumicole. Adevărul e că la noi legume tot se mai cultivă, dar n-are cine să le adune de la producători, ca apoi să ele să ajungă la piaţă. Cu excepţia samsarilor!

Celor care se vor să se asocieze în producţia legumicolă, acum li se vor pune la dispoziţie fonduri europene  consistente pentru realizarea depozitelor, în care să se facă etichetarea, sortarea, ambalarea produselor, exact cum se cere în marile pieţe agroalimentare, în hipermarket-uri. Asta după e au distrus tot, n-au mai fost bune legumele noastre. Mai bune li se păreau cele de import.  Şi mai profitabile! pNormal, doar pentru cei bine înfipţi în reţeaua evazioniştilor din sectorul de legume şi fructe….

*Tot mai bine e cu GAL-ul!

Acum le-a venit mintea la cap! Se vrea să fie în piaţă, pe tarabe, tot mai multe legume autohtone. Se şi dau bani mulţi pentru asta. Concret, în alocarea financiară europeană din perioada 2014-2020 sunt prevăzute fonduri special destinate sectorului legumicol, pe tot fluxul, începând de la cultivarea, recoltare, depozitare, proccesare şi comercializare.  Pentru a veni în sprijinul întreprinzătorilor,  se are în vedere întocmirea  de proiecte -tip pentru sectorul legumicol.

Finanţarea sectorului legumicol cel mai bine  se va face prin intermediul Grupurilor de Acţiune Locală, care pot coordona mai bine activitatea din legumicultură. Este vorba de un program integrat pentru zona de legumicultură. Asta poate presupune şi asocierea între mai mulţi legumicultori dintr-o localitate  ori chiar asocierea între mai multe comune, din cadrul GAL-ului respectiv.

Judeţul Neamţ, prin condiţiile pedoclimetice specifice, nu putem spune că execeleză prin mărimea suprafeţelor de culturi legumicole. Dar, să nu uităm, că au fost şi multe ferme legumicole profitabile. Mai ales în zona Romanului.

Tina CONDREA