Legumicultură cu bani europeni 

Tina-LegumiculturãLegumicultura este clar ”nominalizată”  în noua alocare financiară europeană derulată în perioada 2014-2020. Fermierii  au posibilitatea să acceseze fonduri europene nerambursabile, prin proiectele  derulate în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, dacă se încadrează în condiţiile de eligibilitate impuse în domeniul legumiculturi

Prin specificul pedoclimatic, județul Neamț nu se prea pretează la cultura leguminoaselor. Dar asta nu înseamnă că nu avem și astfel de culturi. Normal, suprafețele cele mai intinse cultivate cu legume sunt în zona Romanului. Anual, legumele de câmp ocupă în jur de 4600-4700 hectare.

*Finanțări pentru 3 sectoare legumicole

În domeniul legumiculturii, finanțări europene se alocă pentru investițiile în ferme, tinerilor fermieri și pentru dezvoltarea fermelor mici.

Un prim proiect european se adresează legumicultorilor care doresc să facă investiţii în active fizice, prin achiziționarea de echipamente, maşini şi utilaje performante, precum şi în realizarea de sisteme eficiente de irigare la nivelul fermei.

Sprijinul public nerambursabil este de 50 % din totalul cheltuielilor eligibile şi nu va depăşi, în cazul proiectelor care prevăd achiziţii simple, suma de 500.000 euro, respectiv 100.000 euro pentru fermele mici.

Tinerii legumicultori sunt privilegiați și în privința fondurilor europene destinate legumiculturii, atunci când își asumă conducerea unei exploatații agricole. Sprijinul va fi acordat sub formă de sumă forfetară pentru implementarea obiectivelor prevăzute în Planul de afaceri întocmit pentru a facilita tânărului fermier începerea activităţilor agricole.

Sprijinului public nerambursabil se acordă  tinerilor fermieri șefi de exploatații agricole pentru o perioadă de 3-5 ani, cuantumul fiind  de 40.000-50.000 de euro în funcție de dimensiunea economică a  exploataţiei agricole.

Fonduri europene destinate legumiculturii vizează și dezvoltarea fermelor mici.

Menirea acestei finanțări constă în îmbunătăţirea managementului exploataţiei agricole, precum şi creșterea orientării către piaţă şi a veniturilor fermelor de mici dimensiuni. Sprijinul public nerambursabil se acordă pentru o perioadă de maximum trei-cinci ani, suma fiind de 15.000 de euro pentru o exploataţie agricolă.

Tina CONDREA