Legea vânătorii, promulgată după ultimele modificări

*Fără interdicție de timp la pășunatul oilor *Număr limitat de câini la stână ori turmă
Legea care i-a scos pe oieri în stradă a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis, după ce s-au făcut ultimele modificări. Mai exact, a fost suspendat articolul care le interzicea pășunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie și 24 aprilie. Suspendarea acestui articol de lege a fost făcută la presiunea oierilor care au descins cu miile în București, în decembrie 2015, și au luat cu asalt clădirea Parlamentului, supărați că sunt nevoiți să-și țină oile în stabulație, din decembrie până în aprilie.
Practic, prin promulgarea Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic și publicarea ei în Monitorul Oficial, crescătorii de ovine nu mai trebuie să se teamă că perioadele de pășunat vor mai fi limitate de-a lungul anului. Mai exact, de acum înainte oierii vor putea să-și pășuneze animalele în teren agricol în orice perioadă a anului.

*Numărul și libertatea câinilor, limitate în continuare

Din articolul din Legea vânătorii care a scos oierii în stradă a fost suspendată doar o prevedere, cea care se referă la perioada în care era interzis pășunatul oilor pe terenurile agricole între 6 decembrie și 24 aprilie. Dar celelalte prevederi, 10 la număr, au rămas în vigoare. Și sunt câteva restricții care fac referire directă la crescătorii de ovine. Și acestea au fost motive de mare supărare pentru oieri, care i-au adus la București în anul 2015, când au luat cu asalt clădirea Parlamentului.
Ca perioada de pășunat, la fel de contestată a fost și prevederea care limitează numărul de câini la stână ori pe lână turmă. Legea vânători, prin contestatul articol 23 stipulează: „permiterea însoțirii turmelor și cirezilor de către câini însoțitori al căror număr este mai mare de 3 în zona de munte, de 2 în zona de deal și de 1 la câmpie; în acest număr se includ și câinii care asigură paza stânei“.
O altă interdicție impusă oierilor se referă la lăsarea liberă a câinilor de vânătoare sau a celor însoțitori de turme sau cirezi în fondurile cinegetice, altfel decât vaccinați sau dehelmintizați. O altă prevedere legală rămasă în vigoare se referă la circulația persoanelor însoțite de câini fără a fi purtați în lesă, în afara căilor de circulație publice din fondurile cinegetice, cu excepția vânătorilor, polițiștilor, jandarmilor și îngrijitorilor de animale.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU