Farmacia verde: urzica vie

Tina-urzici*Este recomandată în curele alimentare și terapeutice * Considerată plantă sacră, se consumă pe durata Postului Paștelui

Odată cu venirea primăverii, la sate urzica este „buruiana“ cea mai apreciată și mai căutată. Așa apare și pe tarabele piețelor din mediul urban. Urzica este consumată ca aliment, dar și ca remediu cu efecte spectaculoase. Urzica vie oferă o adevărată farmacie verde. Cine consumă urzici, se încărcă cu energie! Cunoscută pentru virtuțile sale alimentare și medicale, urzica este foarte recomandată în curele alimentare și terapeutice de primăvară.

Urzica este o plantă bogată în minerale, proteine și vitamine. Conține o cantitate mare de fier, potasiu, cupru, zinc, magneziu, calciu, dar și vitaminele A, B1, B5, C, D, E si K. Urzica are proprietăți diuretice. Extractele din frunză de urzică au calități antialergice. În fitoterapia tradițională se spune că urzica are proprietăți hemostatice, astringente, antidiareice, antiinflamatoare, cicatrizante, hipoglicemiante, antianemice și remineralizante. De-a lungul timpului, ceaiul de urzici a fost utilizat ca un detoxifiant al sistemului circulator, având darul de a purifica sângele și de a elimina toxinele din organism.

Considerată ca o plantă sacră, urzica vie se consumă pe toată durata Postului Paștelui.

*Aliment și medicament

În scopuri alimentare se recoltează partea aeriană a plantelor tinere, imediat după răsărire, pe cât posibil dimineața pe rouă, la începutul primăverii. Valorificarea se face în stare proaspătă, în diferite mâncăruri sau în stare uscată, după ce au fost ținute la umbră, în strat subțire, în încăperi bine aerisite și păstrate în săculeți de pânză.

În scopuri medicinale se recoltează plantele în întregime (frunze, herba, rădăcini, semințe), întrucât toate părțile vegetale au proprietăți terapeutice. Recoltarea se poate prelungi până în luna octombrie. Se lasă să se ofilească pentru a pierde proprietățile urzicante și apoi se usucă la umbră. Rădăcinile se smulg din sol primăvara și toamna, se spală și se usucă la soare sau în locuri bine aerisite.

*Folosită în cosmetică și stomatologie
Datorită bogăției în clorofilă, urzica este o materie primă foarte valoroasă în industria cosmetică și dermatologie, servind la prepararea de loțiuni și creme, cu rol de stimulare a refacerii țesuturilor.
Urzica intră în compoziția pastei de dinți, a șampoanelor și în tincturi cu efecte contra căderii părului, favorizând refacerea podoabei capilare pierdute. Este foarte valoros decoctul din 3-5 linguri frunze uscate la un litru de apă, la care se adaugă rădăcini de urzică și de brusture, herba de cimbrișor, flori de lavandă, frunze de mesteacăn și nuc, conuri de hamei, cu adaus a câteva linguri de oțet. Se introduce în băi săptămânale pe cap pentru întărirea rădăcinii părului, degresarea firului gras și pentru combaterea alopeciei, seboreei și a mătreței.
Sucul proaspăt de urzici, folosit la clătirea părului după spălare, are proprietăți tonifiante asupra firului casant sau decolorat de soare.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU