Legea pajiştilor, la promulgare

verde_b*Primul proiect a fost a senatorului Liviu Bumbu

 Legea pajiştilor a fost trimisă spre promulgare la Preşedinţia Românie după ce a fost votată în Plenul Parlamentului. Una din modificarile importante aduse de noa lege este durata de concesionare care a crescut de la 5 ani la 7 ani.

O lege de numele căreia se leagă şi cel al senatorului  nemţean Liviu Bumbu. Ne spune şi cum: „Eu am  propus o lege mult mai simplă, mai suplă şi utilă. Ministerul Agricuturii a venit cu un alt proiect. A venit cu unele contribuţii în plus. Unele de-a dreptul aberante. Eu am venit cu unele amendamente, care au fost luate în  seamă.Ceea ce nu am reuşit la Senat, am încercat la Camera Deputaţilor, am venit acolo cu mai multe propuneri.”

 

*O lege mai aproape de crescătorii de animale

 Prin noua lege, ca urmare a  discuțiilor purtate în grupele de lucru  de la  Ministerului Agriculturii cu organizațiile producătorilor și cu cele care reprezintă interesele instituțiilor publice, au fost aduse mai multe modificări importante.  Prezentăm câteva: A fost completată definiția utilizatorului de păşuni şi fâneţe  ca fiind crescătorul care deţine legal dreptul de folosinţă asupra suprafeţei agricole şi care valorifică păşunea prin păşunare cu efective de animale aflate în proprietatea sa sau prin cosire cel puţin o dată pe an. S-a introdus obligația Ministerului Agriculturii de a centraliza anual suprafeţele din categoria de folosinţă pajişti pentru menţinerea suprafeţei totale ocupată cu pajişti în România la data de 1 ianuarie 2007, prin intermediul registrului agricol. Totodată, se clarifică faptul că noile prevederil se referă la pajiştile situate în extravilan.

De asemenea, se instituie obligația Consiliilor locale de a aproba un regulament de păşunat, valabil pentru toate pajiştile aflate pe unitatea administrativ-teritorială respectivă.

Preţul concesiunii ori închirierii  pajiştilor se stabileşte ţinând cont de echilibrul financiar între valoarea producţiei de iarbă disponibilă şi obligaţiile care îi sunt impuse utilizatorului pajiştii permanente prin cheltuielile cu implementarea amenajamentului pastoral. Concesiunea sau închirierea pajiştilor permanente aflate în domeniul public/privat al comunelor, oraşelor, respectiv al municipiilor se face cu respectarea dreptului de preferinţă al asociaţiilor patrimoniale ale membrilor colectivităţii locale, proprietari de animale înscrise în Registrul Naţional al Exploataţiilor.

Tina CONDREA