Legea apliculturii, ultimele retușuri: Oamenii atacați de albine nu mai vor stupi în jurul caselor

Tina-Legea apiculturiiLegea apiculturiise află în faza ultimelor retușuri, înainte de a fi adoptată în Parlament, noile prevederi conținând o mare parte din propunerile formulate de crescătorii de albine. Una dintre modificări se referă la amplasarea familiilor de albine în gospodăriile populației. În intravilan, stupii trebuie puși la o distanță de cel puțin 10 m de gard, cu aprobarea Consiliului local. Inițiatorii își arată îngrijorarea că, din cauza amplasării mult prea aproape de limita proprietății a stupilor, au apărut cazuri de oameni atacați de albine, unele soldându-se cu decese sau șoc anafilactic. Legea inițială prevedea că stupii trebuie amplasați la o distanță de minim 5 m față de limita altor proprietari, în intravilan sau extravilan, sau că apicultorii sunt obligați să construiască un gard de minim 2 m înălțime.

O altă propunere vizează revizia tehnică a mijloacelor de transport a stupilor în pastoral, care ar urma să se efectueze din trei în trei ani. Taxa aferentă ar urma să se achite tot o dată la trei ani, când are loc efectuarea reviziei. Motivația: un mijloc de transport autopropulsat specializat pentru transportul stupilor are o medie de kilometri parcurși de maxim 5.000 km/an  adică 830 km/lună.
Cea de-a treia propunere vine în sprijinul celor pentru care apicultura este un hobby, nu o afacere. Parlamentarii vor ca cei care dețin un număr limitat de stupi și folosesc produsele obținute doar în interes propriu să nu mai fie obligați să dețină carnet de stupină.

În Legea Apiculturi vor fi introduse reglementări specifice cu privire la perioada în care se pot efectua tratamente, astfel încât stropirile să fie făcute la începutul perioadei recomandate, pentru a nu afecta albinele.

Tina CONDREA