Leacuri din flori de primăvară

Să profităm din plin și de calităţile lor terapeutice!

Dincolo de culorile și parfumurile cu care ne înfrumusețează viața de zi cu zi, plantele de primăvară pot fi folosite și în scopuri medicinale, după rețete și recomandări care datează de sute de ani. Așa că după ce le-am admirat prospeţimea şi farmecul îmbietor al florilor de primăvară, ar fi bine să învăţăm cum să profităm din plin și de calităţile lor terapeutice!

*Brândușele, multe beneficii pentru sănătate

Brândușele sunt fără îndoială printre cele mai delicate și mai frumoase flori care au și reale proprietăți medicinale. Se sune că brândușa de toamă și de primăvară au fost surori la o mamă vitregă, care le-a alungat în frig. Pe una a lungat-o în toamnă, iar pe alta în primăvară. Pentru a le alina suferințe, Dumnezeu le-a prefăcut în flori. Legenda spune că de când au fost separate și transformate în flori, ele se caută un ape alta. Dar precum luna și soarele, ele nu se pot întâlni niciodată. Brândușa de primăvară este simbolul vieții, iar brândușa de toamnăeste floarea celor morți.

În realitate, brândușa este o plantă medicinal, cu multe beneficii pentru sănătate Brândușa de primăvară conține uleiuri grase, fitosterol și alte substanțe eficiete pentri sănătate. Este indicată în afecțiunile pielii și are rol în tratarea ridurilor și a coșurilor.

*Ghioceilor, medicina le-a găsit rost în multe tratamente

Ghiocelul este vestitotul primăverii, o floare gingașă și romantică, care simbolizează prietenia şi puritatea. Legendele sale sunt multe și foarte frumoase, medicina naturistă i-a găsit rost în diverse tratamente, la fel și lumea cosmeticii.

Ghioceii pare să fie una din căile naturale prin care poate fi prevenită şi chiar tratata teribila maladie Alzheimer şi demenţa senilă.

În medicina populară, sucul obţinut din presarea plantei proaspete de ghiocel se utiliza pentru combaterea pistruilor şi a parezelor. Compresele cu infuzie din ghiocei sunt eficiente împotriva petelor care, odată cu înaintarea în vârstă, se formează pe piele.

*Lăcrămioarele, tonic cardiac

Cunoscute în popor şi ca „mărgăritare”, aceste flori delicate sunt adevărate comori nu doar pentru felul în care arată, ci şi pentru proprietăţile lor benefice. Preparatele din lăcrămioară stimulează felul în care funcţionează inima, întărindu-i forţa de contracţie şi normalizându-i ritmul bătăilor, datorită substanţelor cu proprietăţi cardiotonice pe care le conţine.

Lăcrămioarele aduc sănătate şi frumuseţe, lucru ştiut de fetele de prin satele româneşti. Fecioarele foloseau fiertura de lăcrămioare pentru a-şi spăla obrazul, păstrându-l astfel alb ca laptele.

*Toporaşii alină răceala şi gripa

În scop fitoterapeutic, de la toporași se utilizează rădăcina, florile, frunzele.. Florile şi frunzele de toporași au acţiune emolientă şi expectorantă, datorită substanţelor cu acţiune antiinflamatorie, antibacteriană şi cicatrizantă pe care le au în compoziţie. Toporaşii se pot folosi în tratamentul următoarelor afecţiuni: amigdalită cronică, bronşită, cistită, colită, constipaţie, dermatoze, febră, gastralgii, afecţiuni renale.

În trecut, florile de toporaș se utilizau în gospodăria țărănească pentru vopsit în albastru.

*Anemonele alungă durerea

Floarea Paştelui, cum mai este numită anemona, este utilizată cel mai adesea pentru a diminua tensiunile nervoase şi spasmele involuntare. O mai poţi folosi şi pentru ameliorarea durerii din timpul menstruaţiei, mai ales atunci când este asociată cu problemele de ovare.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU