La tarabă: cu atestat producător şi carnet de comercializare! 

Tina-La tarabã*În Neamţ: documentele sunt tipărite!

Din luna mai 2015, comercializarea produselor agricole obţinute în gospodăria proprie se va face în baza “Atestatului de producător”. Acest  document confirmă calitatea de producător agricol pentru persoanele fizice care desfăşoară activităţi în sectorul agricol şi trebuie să cuprindă informaţii cu privire la numele şi prenumele producătorului, denumirea produselor şi suprafaţa de teren exploatată, respectiv efectivele de animale.

După verificarea  existenţei suprafeţelor de teren sau a efectivelor de animale pentru care se solicită eliberarea  respectivului document, primarul eliberează “Atestatului de producător”,   cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale, patronale sau sindicale din agricultură care se înregistrează şi nominalizează la fiecare primărie.

Formularul “Atestatului de producător” are regim special cu o valabilitate de 1 an calendaristic de la data emiterii şi se vizează semestrial. Exercitarea activităţii de vânzare a produselor agricole obţinute în gospodăria proprie se face în baza unui “Carnet de comercializare” doar de către producătorii agricoli care deţin în prealabil “Atestatul de producător”.

“Carnetul de comercializare” se eliberează la cererea solicitantului de către primarul pe a cărui rază de competenţă se află  gospodaria în care se obţin produsele destinate comercializării, după verificarea existenţei “Atestatului de producator” şi a produselor supuse comercializării.

*În Neamţ:  atestatul şi carnetul, tipărite

În judeţul Neamţ sunt tipărite documetele în baza cărora pieţarii pot vinde produsele onbţinute în gospodăria proprie. Ne referim la formularele tipizate:  „Atestatul de producător” şi “Carnetul de comercializare”. Urmează care ele să fie ridicate de primării. E o treabă ca şi rezolvată.

Probleme sunt  cu avizul consultativ. „Atestatul de producător” se emite cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale, patronale ori sindicale din agricultură, constituite conform legii şi organizate la nivel judeţean, regional ori naţional, care se înregistrează în acest scop la primării. Necazul e că nu pentru toate produsele agricole care se vând la tarabă avem constituite astfel de asociaţii în judeţ. Pentru  apicultori, problema este rezolvată. Ne-a asigurat de asta AdrianŢurcanu, vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine Neamţ. Ca să nu poarte oamenii pe drumuri, primarii trebuie să le dea adeverinţa cu numărul de familii de albine deţinute, ca apoi ACA Neamţ să le dea avizul în cunoştinţă de cauză.

Unde acestea nu există asociaţii profesionale de profil, o mână de ajutor poate da Camera Agricolă din subordinea Consiliului Judeţean Neamţ. Despre demersurile care se fac în această direcţie, ne-a vorot Doina Clopotariu, directorului acestei instituţii judeţene. Din păcate, nu-i prea clar ce trebuie să conţină  avizul  consultativ.

Un lucru e clar: nerespectarea prevederilor legale privind modul de vânzare pe piaţă a produselor agricole din gospodăria proprie se sancționează cu amenzi care pot ajunge până la 22.500 lei. Cam mult pentru o amărâtă de tarabă!

Tina CONDREA