La start, noi finanțări europene

*453 milioane de euro pentru asfaltarea drumurilor comunale și agricole, construirea de grădinițe și unități de tip after school, protejarea patrimoniului cultural-monahal *În 6 minute s-au depus online 25 de proiecte, în sumă totală de 24,44 milioane euro! *Imediat s-au epuizat și fondurile pentru asfaltarea drumurilor comunale *Într-o zi s-au consumat 175 milioane euro, din alocarea de 453 milioane de euro *Fonduri europene pentru investitori publici și privați *Proiectele se depun până pe 31 octombrie

 

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a deschis, ieri, o nouă sesiune de primire a proiectelor pentru asfaltarea drumurilor comunale și agricole, construirea de grădinițe și unități de tip after school, precum și pentru protejarea patrimoniului cultural-monahal. De banii europeni beneficiază investitorii publici și privați.

„Dezvoltarea spațiului rural are la bază investițiile realizate în sectoarele public și privat. Cele două categorii de solicitanți se completează și se sprijină reciproc. Dacă până acum, prin proiectele depuse, fondurile europene erau doar pentru beneficiari privați, acum completăm investițiile ce se pot finanța în acest an în spațiul rural cu cele care sunt accesibile beneficiarilor publici. Sunt trei submăsuri foarte așteptate, dovadă că, atât pentru PNDR 2007-2013, cât și pentru sesiunea din 2015, investițiile pentru infrastructura din mediul rural au depășit fondurile alocate“, a declarat Viorel Ilisei, directorul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Neamț.

Pentru toate aceste noi finanțări europene, sesiunea anuală continuă de primire a proiectelor este deschisă până în 31 octombrie 2016. Proiectele se depun numai on-line pe pagina oficială www.afir.info pentru toate cele trei submăsuri.

Sunt puse la dispoziția solicitanților peste 453 milioane de euro pentru dezvoltarea infrastructurii rurale și agricole și protejarea patrimoniului cultural.

*Investiții de interes public

Primii la banii europeni au fost primăriile rurale, care aveau proiectele pregătite. Dovadă că, în doar 6 minute, la AFIR s-au depus online 25 de proiecte în valoare totală de 24,44 milioane lei, epuizându-se suma alocată pentru modernizarea drumurilor agricole. Primarii rurali aveau pregătite și proiectele privind accesarea fondurilor europene pentru asfaltarea drumurilor comunale, sector pentru care s-au epuizat toate sumele alocate la câteva ore de deschiderea sesiunii. Din zona montană au fost 46 de proiecte și 117 proiecte din zona nemontană, în valoare totală de peste 150 milioane euro. Practic, din prima zi s-au alocat peste 175 milioane euro, din alocarea totală de 453 milioane de euro.

Bani europeni au mai rămas pentru înființarea și extinderea rețelelor de apă și canal, crearea și modernizarea infrastructurii educaționale ante- și preșcolară și a infrastructurii de învățământ secundar superior, cu profil resurse naturale și protecția mediului, dar și a școlilor profesionale în domeniul agricol.

Beneficiari acestor finanțării sunt comunele și asociațiile acestora sau ONG-uri pentru construirea de grădinițe și centre sociale tip after-school. Fondurile sunt integral nerambursabile pentru primării și ONG-uri negeneratoare de venit.

Primarii pot obține până la 4 milioane euro pentru proiectele depuse prin asociațiile de dezvoltare intercomunitare (ADI). Sunt și proiecte de un milion de euro pentru investiții în asfaltarea de drumuri, înființarea sistemelor de apă și canal. Pentru înființare, dar și extindere rețele de apă și canalizare, valoarea proiectelor este de 1,5 milioane euro. Proiectele integrate sunt de 2,5 milioane euro, în care se pot include investiții de apă și canal ori canalizare și drum. Valoarea proiectelor pentru de grădinițe și after school este de 500.000 euro, fonduri integral nerambursabile.

*Patrimoniul cultural-monahal

55 milioane euro sunt alocate pentru susținerea investițiilor de restaurare, conservare și accesibilizare a patrimoniului cultural imobil de interes local, a așezămintelor monahale inclusiv a așezămintelor culturale. Fondurile alocate vor fi folosite pentru punerea în valoare a moștenirii culturale locale, la promovarea turismului rural, conducând astfel la creșterea nivelului de trai în zonele rurale.

Beneficiarii sunt ONG-uri, unități de cult, persoane fizice autorizate sau societăți comerciale care dețin în administrare obiective de patrimoniu cultural de utilitate publică, de clasă B și comunele.

Valoarea uni asemenea proiect nu poate depăși 500.000 euro, finanțarea europeană fiind integral nerambursabilă.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU