Jocul subvențiilor: dispar unele și apar altele

tina-jocul-subventiilor*Sunt eliminate plățile de la cânepă și viermi de mătase *De anul viitor, se dau bani pentru sorg

 Ministerul Agriculturii vrea eliminarea unor scheme de sprijin financiar și înlocuirea acestora cu altele dedicate unor noi culturi, precum sorgul. Se analizează această posibilitate, în contextul existenței multor scheme de plată, care au complicat foarte mult cererea unica. De aici s-a iscat și bulibășeala în plata subvențiilor aferente anului 2015.

Vizate sunt două scheme de plată: pentru cânepă și viermii de mătase. Sprijinul acordat pentru viermii de mătase ar putea fi eliminat. Suma prevăzută nu este mare, de 27.000 euro anual, din care și așa nu s-a consumat nici un ban, doi ani la rând, de când s-a instituit această schemă de plată. Rămâne de văzut dacă se va mai continua și cu sprijinul la cultura de cânepă, aici încă nu s-a luat o hotărâre definitivă. La nivel național, cu cânepă au fost cultivate numai câteva sute de hectare, iar la noi în județ numai pe suprafețele destinate loturilor demonstrative de la Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni.

*Subvenție nouă la sorg

Pe de alta parte, Ministerul Agriculturii are în plan introducerea unor noi scheme de sprijin cuplat, în special pentru cultura sorgului, care efectiv este o planta minute, foarte rezistentă la secetă. Are capacitatea sa fixeze circa 50-55 de tone de dioxid de carbon în sol, pe an. Grâul, de exemplu, nu fixează decât 10 tone. Prin introducerea sorgului pe lista acestei subvenții suplimentare, se vrea încurajarea fermierilor pentru cultivarea acestei cereale, pentru a se trece la cultivarea masivă a sorgului. La noi în județ, sorgul a fost cultivat în acest an doar pe 80 ha, în alți ani am avut și peste 600 ha.

În prezent, culturile care beneficiază de sprijin cuplat sunt soia, lucerna, mazărea și fasolea boabe pentru industrializare, orez, sămânță de cartof, cartof timpuriu pentru industrializare, hamei, sfecla de zahăr, tomate pentru industrializare, castraveți pentru industrializare, mere pentru industrializare, prune pentru industrializare, cireșe și vișine pentru industrializare.

Anul acesta cele mai mari cuantumuri pentru sprijinul cuplat vegetal au fost acordate culturilor: sămânță de cartof – 23.745 euro/ha, tomate pentru industrializare cultivate în câmp – 13.669 euro/ha, cartof timpuriu pentru industrializare – 11.257 euro/ha și i castraveți pentru industrializare cultivați în câmp – 3.065 euro/ha.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU