Joburi sunt, doritori pe sponci

06/02/2018

*Atelierele auto din Piatra Neamț, în criză de personal!
*Pe parcursul anului trecut, în Neamț au fost înmatriculate 29.671 de vehicule
Criza de lucrători se simte și în Neamț. Pe lista cu joburi intermediată de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă Neamț se găsesc o multitudine de posturi vacante, la care se adaugă și cele de la mica publicitate din ziare. Cum fabricile din județ după Revoluție au “plecat” către fier vechi și oferta de lucru s-a împuținat. Din această cauză, oamenii s-au văzut nevoiți să părăsească glia spre alte țări unde și-au făcut un viitor mai bun și au trimis economiile acasă. Cum bani au fost, casele s-au ridicat ca ciupercile după ploaie, iar firmele de construcții și-au extins afacerile, de unde a rezultat și o cerere mai mare de forță de muncă în domeniu și formarea a nenumărate depozite de materiale. Pe lângă acest lucru, în Piatra Neamț au apărut mari magazine, unde zi de zi, mușterii își golesc portmoneele, fiindcă ofertele și atracțiile sunt la tot pasul, iar inima cere. Aceasta este partea plină a paharului, fiindcă lăsați fără clienți, multe din prăvăliile din cartiere și-au tras obloanele, dând faliment. Chiar și așa, în prezent, multe magazine vor să încadreze vânzători, iar restaurantele, hotelurile și pensiunile au mare nevoie de ospătari, bucătari și cameriste. Dar și micile afaceri au luat avânt, sudorii, electricienii sau mecanicii, sunt și ei la mare căutare. Dacă de lucru este, în schimb salariile rămân cele mai mici din țară, iar nemțenii care doresc să-și cumpere o mașină apelează la oferta second-hand, care este mult mai ieftină, plus că taxa de mediu nu se mai percepe. Pe parcursul anului trecut, în Neamț au fost înmatriculate 29.671 de vehicule, cu 12.472 mai multe decât în 2016, majoritatea din ele fiind aduse de peste hotare și sunt cu mulți kilometri la bord. Conform datelor primite de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Neamț, la data analizată, parcul auto din județul Neamț număra 148.923 de mașini, cu 14.013 mai multe față de 2016. Tot anul trecut, lucrătorii de la Compartimentul Înmatriculări și Evidența Vehiculelor Rutiere au atribuit 20.746 de numere provizorii, cu 4.280 mai numeroase decât în urmă cu 2 ani. Cum mașini sunt cu nemiluita, acestea au nevoie de reparații. În acest sens, în ultimii ani au ieșit la rampă multe service-uri care absorb ca un burete forța de muncă. Din păcate, există prea puțini meseriași, chiar dacă firmele de profil ar mai avea nevoie de mulți lucrători, iar una din soluțiile cele mai bune ar fi calificarea tinerilor la locul de muncă, însă acest lucru este greu de realizat. Zilele trecute am stat de vorbă cu administratorul unui important atelier auto din Piatra Neamț, care s-a plâns de lipsa de personal și alte hibe ale legilor.
“Am găsit doi tineri pe care să-i formez ca ucenici la mine la atelier, însă legea mă obligă să-i angajez, să le ofer o leafă, ceea ce nu este corect, fiindcă îi voi școlariza pe banii firmei, plus că trebuie achitate și dările către stat. Dacă vrei să primești ajutor de la stat pentru fiecare tânăr șomer angajat, acesta trebuie să aibă diplomă de bacalaureat și să fie calificat. Din păcate sunt prea puțini tineri care mai termină o școală de profil în meseria de mecanic auto, electrician auto sau tinichigiu. Absolvenții care se vor orienta spre una din aceste meserii trebuie să știe că vor căștiga destul de bine, respectiv peste 2.000 de lei”.
Rămâne de văzut dacă noul Guvern va schimba din legile strâmbe, care bagă mai mult bețe-n roate, celor care vor să facă ceva în țara asta…
V. ANDRIEȘ