Investițiile pomicole, inaccesibile fermierilor!

* Foarte multe cereri de finanțare au fost respinse
*La nivel național: 367 proiecte depuse, selectate doar 138!
*S-a prelungit termenul până pe 30 septembrie
*În derulare, 4 proiecte nemțene pentru plantații de afin și cătină

De la demararea PNDR 2014-2020, Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale a primit 367 de cereri de finanțare pentru investițiile în exploatații pomicole, în valoare totală de 164,8 milioane de euro. Din păcate, mai mult de jumătate din aceste proiecte au fost respinse, pentru finanțare fiind selectate doar 138 de proiecte care vizează înființarea și modernizarea exploatațiilor pomicole.
În sesiunea de acum, fermierii nemțeni au depus 3 cereri de finanțare europeană pentru înființarea a două plantații de afin și una de catină. Anul trecut, s-a depus un singur proiect nemțean, pentru plantație de afin. Acum, fermierilor li s-a mai oferit o șansă: prelungirea termenului pentru depunerea proiectelor privind investițiile pomicole. Termenul inițial a expirat la 31 iulie, fiind prelungit până pe 30 septembrie 2017.
După cum s-a observat, foarte puțini fermieri ajung la fondurile europene destinate sectorului pomicol.
Or fi investițiile pomicole neatractive ori drumul spre banii europeni e prea întortocheat?
Context în care Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale a analizat motivele pentru care sunt declarate neeligibile atât de multe proiecte depuse pentru finanțare în sectorul pomicol. S-a dorit să se afle dacă la mijloc este o cauză internă sau dacă neeligibilitatea cererilor de finanțare vine pe fondul documentațiilor incomplete, a lipsei actelor de proprietate ori de folosință a exploatației sau că nu poate fi demonstrată cu documente viabilitatea economică a investiției. S-a constatat că principalul motiv de neeligibilitate este întocmirea proiectelor fără respectarea condițiile prevăzute în Ghidul solicitantului.

*Motive de neeligibilitate

Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale a identificat mai multe motive de neeligibilitate. Prezentăm câteva din hibele pe care fermieri nemțeni trebuie să ocolească. Studiul de fezabilitate nu-i prezentat și completat în conformitate cu prevederile Ghidului solicitantului. Nu este atașată anexa cu prognoza veniturilor şi evoluția capacității de producție. Nu sunt făcute precizări cu privire la realizarea lucrărilor de înființare a plantației deoarece nu au fost cuprinse cheltuieli în Bugetul indicativ.  Nu este atașat extrasul de carte funciară și nu poate fi corelată suprafața ce vizează investiția cu cea menționată în actele de proprietate.
Lipsește proiectul de înființare a plantației, însoțit de studiul pedologic sau au fost atașate extrase de carte funciară ce cuprind informații contradictorii.
Viabilitatea economică a investiției trebuie demonstrată cu calcule concrete pe baza datelor obținute ca urmare a prognozelor economice. În cazul înființării sau reconversiei trebuie utilizat doar materialul fructifer din categoria biologică certificată sau dintr-o categorie superioară.
Nu sunt prezentate documente pentru întreg terenul agricol deținut în cadrul exploatației pomicole, adică nu sunt atașate copii după Registrul agricol. Exploatația trebuie să respecte dimensiunile economice viabile. Unele cereri de finanțare au fost declarate neeligibile pentru că solicitantul nu se regăsește în baza de date a APIA cu exploatația înregistrată și astfel nu pot fi verificate suprafețele ce vizează investiția.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU