Investiții publice la sate

*Valoarea proiectelor, între 1 și 4 milioane de euro *Bani se dau și pentru creșe și grădinițe *Contribuția europeană este de 85% sau 100% *În derulare, 15 proiecte nemțene

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat ghidul final al solicitantului aferent investiților din domeniul investițiilor publice din zona rurală. Beneficiari sunt comunele și asociațiile acestora, precum și ONG-uri pentru investiții în grădinițe, creșe și after-school.

Toate sunt investiții de interes public, cu finanțare europeană integral nerambursabil, pentru care se „bat“ primarii din spațiul rural. Anul trecut, primarii nemțeni au depus 15 proiecte cu o valoare totală de 17,5 milioane euro, pe 3 componente: asfaltări drumuri, alimentări cu apă și canalizări, infrastructură educațională și protejarea patrimoniului cultural. În prima componentă intră cele 5 proiecte pentru asfaltări de drumuri, la care se adaugă proiectele pe infrastructură educațională și socială care vor fi implementate la Pângărați, Borca Poiana Teiului și Bicazu Ardelean. Valoarea este de 500.000 euro fiecare proiect, 100% nerambursabil.

Pentru rețele de canalizare avem două proiecte în comunele Alexandru cel Bun și Moldoveni, în valoare de câte un milion de euro fiecare, cu 100% nerambursabil. Proiecte integrate pentru sisteme de alimentări cu apă și canalizare cu stație de epurare, a câte 2,5 milioane euro fiecare, vor fi implementate la Tarcău, Bălțătești, Cordun și Gâdinți.

*Condiționarea banilor europeni

Solicitantul trebuie să respecte valoarea totală pentru o comună, pentru investiții care vizează un singur tip de sprijin pe toată perioada 2014-2020. Cu excepția Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), unde valoarea poate fi depășită, când investiția este justificată funcțional și deservește mai multe comune. În acest caz, valoarea totală a proiectului nu poate depăși valoarea maximă/comuna/tip sprijin înmulțit cu numărul de comune direct beneficiare ale proiectului, dar nu mai mult de 4.000.000 euro.

Solicitantul trebuie să se angajeze că va asigura mentenanță investiției pe o perioadă de minimum 5 ani de la data ultimei plăți. Proiectul trebuie sa fie în corelare cu strategia de dezvoltare locală aprobată, trebuind să demonstreze necesitatea, oportunitatea și potențialul economic al acesteia.

Rețelele de alimentare cu apă și de canalizate trebuie să se realizeze în localități rurale cu 2.000-10.000 locuitori.

*Valoarea proiectelor

Valoarea sprijinului nerambursabil acordat este de 100% din totalul cheltuielilor eligibile pentru proiectele aplicate de autoritățile publice locale și ONG-uri care sunt negeneratoare de venit.

Se alocă 1.000.000 euro/ comună, pentru investiții care vizează un singur tip de sprijin, cum sunt asfaltarea drumurilor, rețele de alimentare cu apă sau de canalizare. Proiecte în valoare de 2.500.000 euro/ comuna se depun pentru investiții de alimentare cu apă și canalizare, iar de 1.500.000 euro pentru extinderea acestei infrastructuri.

Câte 500.000 euro se alocă pentru proiectele de infrastructura educațională și socială, adică pentru grădinițe, creșe și after-school.

Suma maximă de 4.000.000 euro revine proiectelor colective, cele ale ADI-urilor, fără a depăși valoarea maximă pentru o comună și tip de sprijin.

Fermierii români au posibilitatea să acceseze fonduri europene nerambursabile prin intermediul Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, care dispune de a alocare totală de 9,5 miliarde de euro.