Investiții noi în zona montană

Un nou ajutor de stat va fi acordat fermierilor din zona montană. Vorbim de banii destinați investiţiilor în realizarea de centre de colectare şi prelucrare primară a fructelor de pădure, a ciupercilor, plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană sau de cultură în zona montană. Dar și pentru colectarea, sortarea, spălarea, conservarea prin uscare şi deshidratare, congelare, condiţionarea şi depozitarea în condiţii optime a fructelor de pădure, ciupercilor, plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi de cultură, precum şi realizarea de operaţiuni de prelucrare primară a acestora. Valoarea maximă eligibilă permisă pe acest tip de investiție este de 800.000 lei. În situația în care beneficiarii eligibili, depășesc valorile maxime premise, diferența este suportată de beneficiari din fonduri proprii.

Beneficiarii și tipurile de investiții aprobate

Beneficiarii acestei finanțări trebuie să-și desfășoare activitatea în zona montană; să acceseze un singur tip de investiție o singură dată pe întreaga perioadă de derulare a programului; să nu fi primit sprijin prin PNDR 2014 -2020 pentru aceleași cheltuieli eligibile legate de tipurile de investiții. Banii se dau pentru cheltuieli generate de construcția centrelor de colectare şi prelucrare primară a a fructelor de pădure, a ciupercilor, plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi de cultură, dar și pentru achiziţia de utilaje, echipamente şi mijloace de transport, în limita valorii de piaţă a activelor. Sunt decontate și cheltuieli generate de adaptarea construcţiei la condițiile specifice existente pe suprafața pe care se amplasează investiția, în limita a maxim 10% din valoarea devizului estimativ pentru cheltuieli. Nu este permisă achiziția de utilaje, echipamente şi mijloace de transport second hand. Nivelul ajutoarelor nu trebuie să depaşească 40% din cuantumul cheltuielilor eligibile, dar care poate fi majorată cu 20 puncte procentuale cu condiţia ca ajutorul maxim combinat să nu depăşească 90% din cuantumul cheltuielilor eligibile. Facilitățile sunt destinate tinerilor fermieri sau fermierilor care s-au instalat în cei cinci ani anteriori datei de depunere a cererii de finanţare. Dar și investițiile realizate zone defavorizate sau investiíi collctive realizate de cooperative.

Selecția proiectelor, criteriu de departajare

Valoarea totală a schemei de ajutor de stat este de 66. 000.000 de euro, echivalentul în lei a 316.800.000 lei. Resursele financiare necesare aplicării schemei pentru anul 2019 sunt în sumă de 32 509.000 lei şi se asigură din bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii. Anual, prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, se stabilesc amplasamentele în localitățile din zona montană unde se realizează tipurile de investiţii precum și numărul acestora. În situația în care numărul solicitărilor este mai mare decât numărul investițiilor prevăzute în ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării ruale, selecția proiectelor depuse se face în baza unor criterii de departajare. Se ține cont de faptul dacă eneficiarul eligibil are cultură proprie de fructe de pădure, ciuperci sau de plante medicinale şi aromatice, le valorifică prin punctele de comercializare sau dacă le colectează şi prelucrează. În selecția proiectelor pentru finanțare contează și locurile noi de muncă noi create.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU