Investiții neagricole în mediul rural

Tina-Investiții neagricole*Din Neamț au fost depuse deja două proiecte

Până în acest moment, la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale au fost depuse 17 proiecte, în valoare totală nerambursabilă de 930.000 euro. Dintre acestea, două sunt proiecte nemțene. Dacă ar fi să facem o simplă medie aritmetică și să împărțim 17 proiecte la 40 de județe, rezultă că noi stăm bine. Mai ales dacă luăm în calcul și faptul că finanțarea europeană pe submăsura „Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale“ a fost deschisă pe 14 iulie…

Acum, diversificarea activităților dintr-o comună se poate realiza și cu fonduri europene alocate prin această măsură. Finanțarea europeană va contribui la promovarea diversificării economiei rurale către noi activități non-agricole în cadrul gospodăriilor agricole, a micro-întreprinderilor și întreprinderilor mici. Vizate sunt dezvoltarea serviciilor rurale, încurajarea menținerii și dezvoltării activităților meșteșugărești tradiționale, care conduc la crearea de locuri de muncă.

Proiectele se depun, în continuare, la Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Neamț până la sfârșitul lunii octombrie 2015.

*Valoarea proiectelor: între 50.000 și 70.000 euro

În trecuta alocare financiară, întreprinzătorii nemțeni au semnat contrate în valoare totală de aproape 24 milioane euro, investițiile fiind finalizate.

Acum, valoarea sprijinului nerambursabil este 50.000 de euro/proiect, cu posibilitatea majorării finanțării până la valoarea de 70.000 euro/proiect în cazul activităților de producție, servicii medicale, servicii sanitar-veterinare și de agroturism. De aceste fonduri europene pot beneficia fermieri sau membrii unei gospodarii agricole care își diversifică activitatea prin înființarea unei activități non-agricole pentru prima dată în spațiul rural. Trebuie să fie autorizați cu statut minim de PFA. Din rândul beneficiarilor mai fac parte micro-întreprinderile și întreprinderile mici existente din spațiul rural, care își propun activități non-agricole pe care nu le-au mai efectuat până la data aplicării acestui tip de sprijin financiar.

La această finanțare pot intra micro-întreprinderi și întreprinderi mici noi, înființate în anul depunerii aplicației de finanțare sau cu o vechime de maximum 3 ani fiscali consecutivi, dar care nu au desfășurat activități până în momentul depunerii cererii.

Sediul social trebuie să fie situate în spațiul rural, iar implementarea Planului de afaceri să înceapă în 9 luni de la data semnării contractului de finanțare.

Tina CONDREA