Investiţii în ferme 

vaci*Valoarea maximă alocată: 2 milioane euro

Până la finele lunii martie, se va deschide prima sesiune de proiecte pentru  accesarea fondurilor europene destinate fermelor agricole. Bani cu care vor fi sprijinite investiţiile privind creşterea competitivităţii exploataţiilor agricole prin dotarea cu utilaje şi echipamente performante în raport cu structura agricolă actuală, precum şi investiţiile pentru modernizarea fermelor  și îmbunătățirea calității activelor fixe. Un sprijin financiar european consistent  se va acorda şi pentru procesarea produselor agricole la nivelul fermei.

Cu prioritate, alocarea financiară va fi orientată spre fermele de dimensiuni medii și formele asociative ale fermelor de dimensiuni mici și medii.

*Destinaţia  banilor europeni

Beneficiari vor fi fermieri, cu excepția persoanelor fizice neautorizate. Bani europeni vor fi alocaţi şi cooperativelor agricole și societăților cooperative agricole,  precum şi grupurilor  de producători.

Finanţările vizează investiţii agricole majore: construcţia, extinderea, modernizarea și dotarea construcțiilor din  fermă, activități productive, inclusiv căi de acces în fermă, irigații în fermă și racordarea ei la utilități; amenajarea și dotarea spațiilor de desfacere și comercializare, precum și alte cheltuieli de marketing, în cadrul unui lanț alimentar integrat; achiziţionarea, inclusiv prin leasing, de maşini/utilaje şi echipamente noi, în limita valorii de piaţă a bunului respectiv; achiziționarea, inclusiv prin leasing, de mijloace de transport, frigorifice, inclusiv remorci și semiremorci specializate în  comercializarea produselor agricole în cadrul unui lanț alimentar integrat; cheltuieli generate de înființarea plantațiilor pentru struguri de masă și alte culturi perene; înființare de plantații pentru struguri de masă, inclusiv costurile pentru materiale de plantare, sisteme de susținere, pregătirea solului, lucrări de plantare, sisteme de protecție pentru grindină și ploaie, sisteme de irigații la nivelul exploatațiilor;  înlocuirea plantațiilor pentru struguri de masă, inclusiv costuri pentru defrișare, material de plantare, sisteme de susținere, pregătirea solului, lucrări de plantare, sisteme de protecție pentru grindină și ploaie, sisteme de irigații la nivelul exploatațiilor.

*Suma maximă alocată

Valoarea proiectelor depuse depinde de mărirea exploataţiei agricole pentru care se solicită sprijinul financiar european. La fermele cu  dimensiunea economică de până la 500.000 producție standard (SO), rata maximă a sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile. La proiectele care prevăd construcții – montaj, suma maximă alocată este de  1.000.000 euro pentru sectorul vegetal, respectiv 200.000 euro pentru fermele mici din sectorul vegetal și maximum 1.500.000 euro pentru culturile de  legume în spații protejate (sere) și sectorul zootehnic, respectiv 300.000 euro pentru fermele mici din sectorul zootehnic.

La proiectele care prevăd crearea de lanțuri alimentare integrate , valoarea maximă este de  2.000.000 euro, respectiv 400.000 euro pentru fermele mici.

Intensitatea sprijinului nerambursabil se va putea majora cu 20 puncte procentuale suplimentare, dar rata maximă a sprijinului combinat nu poate depăși 90% în cazul fermelor mici și medii cu dimensiunea până la 250.000 SO, respectiv 70% în cazul fermelor având între 250.000 și 500.000 SO. De aceste facilităţi beneficiază tinerii fermieri, cu vârsta sub 40 de ani, la data depunerii cererii de finanţare, proiectele integrate, investițiile in agromediu şi agricultură ecologică, precum şi investițiile realizate  în zone care se confruntă cu constrângeri naturale și cu alte constrângeri specifice.

La  fermele cu dimensiunea economică peste 500.000 SO, rata maximă a sprijinului public nerambursabil va fi de 30% , valoarea proiectelor fiind de: 500.000 euro, 1.000.000 euro, 1.500.000 euro şi 1.500.000 euro, în funcţie de tipurile de investiţii realizate.

În perioada 2007-2013, fermierii nemţeni au depus 37 de proiecte pentru modernizarea exloataţiilor agricole. Partea nerambursabilă pentru care fermierii nemţeni au semnat contracte de finanţare este  de 11,420.415 euro. Majoritatea investițiilor sunt integral realizate, alte în faze avansate de finalizare. 

Tina CONDREA