Investiții în agricultură cu bani europeni

*Se primesc proiecte pentru: ferme de familie și zootehnice, pomicultură, instalarea tinerilor fermieri, dezvoltarea fermelor mici, dezvoltarea activităților neagricole la sate *Cererile de finanțare se depun până pe 31 iulie 2017

Fermierii nemțeni mai pot accesa fonduri europene nerambursabile, până la termenul maxim de 31 iulie 2017, în cazul în care banii europeni nu se epuizează mai repede. Cum s-a întâmplat în cazul mai multor măsuri de finanțare europeană, când banii s-au terminat în doar câteva zile.

Pentru investiții în exploatații agricole, solicitanții mai au la dispoziție 39 milioane euro destinate fermelor de familie și peste 71,5 milioane euro pentru sectorul zootehnic. Fondurile dedicate sectorului vegetal și zonei montane au fost epuizate la doar câteva zile de la deschiderea sesiunii de proiecte. La fel s-a întâmplat și cu fondurile alocate investițiilor privind dezvoltarea, modernizarea drumurilor agricole și silvice.

Fermierii mai pot accesa peste 183 milioane euro alocate pentru investiții în exploatații pomicole și 10 milioane de euro pentru obținerea materialului de înmulțire.

Tinerii fermieri din zona montană mai au la dispoziție 63 milioane euro, în cazul celor din zona nemontană disponibilul este de peste 191milioane euro. Fondurile europene sunt alocate pentru ca tinerii fermieri care vor să preia conducerea unei exploatații agricole. Adică să devină șefi.

Tot pentru agricultori, fonduri europene disponibile mai sunt pentru dezvoltarea fermelor mici, în zona montană suma rămasă este de peste 41 milioane euro, iar în zona nemontană de aproape 155 milioane euro. Fermierii mai pot accesa fonduri în valoare de aproape 30 milioane euro pentru realizarea de investiții în crearea și dezvoltarea de activități neagricole la sate.

Pentru aceasta sesiune, plafonul maxim de depunere a proiectelor este de 200% față de suma alocată fiecărei submăsuri. AFIR precizează că depunerea proiectelor în cadrul sesiunii anuale se oprește la termenul limită prevăzut sau înainte de acest termen, dacă valoarea publică totală a proiectelor depuse cu un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate ajunge la 200%. Excluzând valoarea publică totală a proiectelor retrase. Aceasta prevedere nu se aplică în primele 5 zile calendaristice, respectiv 120 de ore, ale sesiunii și ale etapelor de depunere, perioadă în care sesiunea rămâne deschisă indiferent dacă suma alocată va fi epuizată.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU