Inventarierea terenurilor, la final

Tina-Inventariere, foto Simion Stâncel, dir.  OCPI Neamţ*Judeţul Neamţ, pe locul 8 pe ţară!

S-a terminat inventarierea terenurilor la nivelul întregului judeţ. Acţiunea a fost  impusă de aplicarea Legii privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România. După inventariere mai sunt încă mulţi paşi de făcut, până ce fostul proprietar poate primi bunul de care a fost deposedat abuziv.

În momentul de faţă, toate cele 83 unităţi administrativ-teritoriale au depus documentaţiile de inventariere la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Neamţ. Din totalul de 83 de  documentaţii de inventariere a terenurilor, depuse de tot atâtea unităţi administrativ-teritorilae nemţene, sunt finalizate 46 , iar 37  au fost returnate, ele fiind acum în diverse stadii de lucru. Concret: 29 sunt în curs de  completare la comisiile locale de inventariere, iar 8 documentaţii redepuse sunt în curs de recepţie la OCPI Neamţ.

Potrivit statisticii nationale referitoare  la  Legea 165/2014, judeţul Neamţ se plasează pe locul 8, ca numar de documentatii finalizate si compatibile cu baza de date GIS. Nu-i puţin lucru!

 

*La inventariere s-a muncit mult, bine şi repede!

 

Pe acestă temă am purtat o discuţie mai amplă cu Simion Stâncel, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Neamţ. Locul 8 pe ţară ocupat ca urmare a numărului de documetaţii finalizate, spune de la sine cum s-a muncit în judeţul nostru. Adică: mult, bine şi repede!  „Comparativ cu celelalte judeţe din ţară, stăm bine cu inventarierea terenurilor. Suntem  în primele 10 judeţe, mai exact pe locul 8,  la acest capitol. Am atins procentual de 46%,  faţă de media pe ţară de 36%.  Se ştie, termenul  de finalizare a inventarierii terenurilor a expirat la 1 iulie, iar legea de prelungire a acestui termen nu a fost promulgată.  Se pare că se va emite un nou act normativ  în acest sens. Noi ne vedem de treabă în continuare.”

O parte din  documentaţiile de inventariere depuse de primării au fost returnate pentru completare şi verificare. Nu multe, dau au fost. Cu ce au păcătuit, ne spune Simion Stâncel, directorul OCPI Neamţ. ” Verificarea făcut de OCPI Neamţ se referă strict la aspecte tehnice, adică închiderea suprafeţelor parţiale, pe totalul sectoarelor cadastrale şi a teritoriului localităţii, corespondenţa  datelor numerice  cu poligoanele  grafice reprezentate în format digital, compatibilizare cu sistemul  informatic GIS.”

Pe parcursul invetarierii terenurilor au apărut prevederi noi. Una viza zona necooperativizată. Cu ce a stârnit ea atenţia, ne spune directorul OCPI Neamţ: „A trebuit să ne repliem din mers. Includerea terenurilor din zonele necooperativizate în documentaţia de inventariere s-a făcut ca urmare a clarificărilor elaborate de către Agenţia Naţională de Restituire a Proprietăţilor.  Noi, şi majoritatea  judeţelor din ţară, nu am  susţinut acest punct de vedere, dar a trebuit să ne conformăm. A fost  un volum de lucru mai mare pentru comisiile locale respective. E bine că am depăşit acest stadiu, am rezolvat problema aşa cum s-a cerut.”

Din moment ce invetarierea terenurilor s-a finalizat la nivelul întregului judeţ, ar cam trebui să se ştie care este situaţia, spre ce înclină balanţa. Dacă ne ajunge ori nu terenul, dacă acoperă întregul necesar care face obiectul tuturor legilor funciare apărute din 1991 încoace. Treaba încă nu-i lămurită, ne-a dat de înţeles Simion Stâncel, directorul OCPI Neamţ: „Deocamdată, situaţia centralizatoare cu  necesarul de teren nu este finalizată, astfel că vă oferim cifre estimative, care mai pot  suferi actualizări, La ora actuală, în judeţul Neamţ sunt  16.700 de cereri nesoluţionate, care  corespund unei suprafeţe totale de 45.600 ha teren, din care 16.000 ha teren agricol şi 29.600 teren forestier.”

La  finalizarea acţiunii, vom avea cifrele exacte. Dar mai e mult până atunci!

Tina CONDREA