Intrarea Maicii Domnului în Biserică

intrarea md in bisericaAstăzi, ortodocşii sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în Biserică, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului.

În tradiţia populară, sărbătoarea este cunoscută sub denumirea de Vovidenia sau Ovidenia şi aminteşte de momentul în care Maica Domnului, în vârstă de trei ani, a fost adusă de părinţii săi, Ioachim şi Ana, la Templul din Ierusalim, unde Fecioara Maria a trăit până la logodna ei cu Dreptul Iosif.

Aducerea la templu a Maicii Domnului s-a petrecut în urma promisiunii făcute lui Dumnezeu de către părinţii ei. Astfel, la trei ani de la naşterea fetiţei, Sfinţii Ioachim şi Ana au chemat toate rudele lor din Nazaret, au îmbrăcat fetiţa cu cele mai bune haine şi au plecat spre templu.

La templu, Maica Domnului a fost întâmpinată de marele preot Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul. „Acolo, după Tradiţia Bisericii, preasfânta Fecioara Maria a stat 12 ani şi a fost educată împreună cu alte fecioare, până la vârsta de 15 ani. Templul din Ierusalim era ceva deosebit, dar în el era o încăpere mai presus decât orice în această lume. Acolo era Chivotul Legii, în care erau cele două Table ale Legii, pe care erau scrise cele 10 Porunci, era Toiagul lui Aaron, care odrăslise, era un vas cu mană din cea care căzuse spre hrană evreilor în pustie, după ce trecuseră Marea Roşie, când au fost eliberaţi din robia Egiptului, erau doi heruvimi care aveau aripile întinse peste Chivotul Legii… Acolo nu intra decât o dată pe an, singur, arhiereul.” (Pr. Teofil Părăian – „Predică la Intrarea Maicii Domnului în Biserică”)

Îngerul Gavriil îi aducea Maicii Domnului hrană şi îi tâlcuia Biblia, pregătindu-o pentru Vestea cea Bună. Se spune că Fecioara Maria priveghea de seara până dimineaţa în Sfânta Sfintelor, cugetând adânc şi rugându-se lui Dumnezeu.

Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică a luat naştere în secolul al VI-lea. La 20 noiembrie 543, împăratul Iustinian a zidit la Ierusalim, lângă ruinele templului, o biserică închinată Sfintei Fecioare Maria. A doua zi după sfinţire, adică la 21 noiembrie, a început să fie serbat ocrotitorul bisericii, adică Sfânta Fecioară Maria, sărbătoarea fiind închinată aducerii ei la templu.

Irina NASTASIU