Înscrieri la Atelierele FILIT pentru traducători, ediția a V-a

27/05/2019

Traducătorii nemţeni se pot înscrie, până pe data de 18 iunie, la cea de-a V-a ediţie a Atelierelor FILIT pentru traducători, proiect cultural derulat de Muzeul Naţional al Literaturii Române Iaşi, apelul de înscriere fiind lansat de Festivalul Internațional de Literatură și Traducere (FILIT). Prin intermediul acestui program, cincisprezece traducători vor beneficia de cazare, decontul transportului pe teritoriul României şi o sumă forfetară de 1.500 de lei. De asemenea, pentru a încuraja colaborarea între traducători şi scriitori, autorilor români interesaţi de această întâlnire li se asigură cazarea, în limita locurilor disponibile. Scopul manifestării este acela de a susţine cooperarea culturală şi promovarea patrimoniului.

Atelierele FILIT, găzduite la Memorialul Ipoteşti

Atelierele FILIT pentru traducători vor fi găzduite la Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu şi se vor desfăşura în perioada 3 – 12 septembrie 2019. Acestea includ o sesiune de lucru aplicată pe traducerea textului eminescian, o discuție cu scriitorii botoșăneni și o masă rotundă consacrată traducerii literare în general. Participanţii vor fi cazaţi la popasul turistic „Floare Albastră”, construit în apropierea casei memoriale „Mihai Eminescu” şi a bisericuţei familiei Eminovici.

„Beneficiarii rezidenţei au obligaţia de a traduce un număr de zece pagini din lucrările unui autor român și un text poetic/fragment din proză sau publicistică din Mihai Eminescu (la alegere sau acceptând textele propuse de Memorialul Ipotești), pentru care să acorde Muzeului Naţional al Literaturii Române Iaşi şi Memorialului Ipoteşti drept neexclusiv de publicare. De asemenea, în momentul publicării traducerii, aceştia trebuie să menţioneze faptul că textul a fost tradus cu sprijinul Atelierelor FILIT pentru traducători desfăşurate la Ipoteşti. O atenţie sporită va fi acordată proiectelor legate de scriitorii din reţeaua muzeelor literare ieşene, respectiv de Memorialul Ipoteşti”, arată organizatorii.

Dosarele de înscriere trebuie să cuprindă un formular de înscriere, disponibil electronic pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro, numele proiectului de rezidenţă, o scurtă descriere (de maximum 2000 de semne), precum şi CV-ul aplicantului.

Dosarele se vor transmite în format electronic la adresa muzeul.literaturii@gmail.com, cu subiectul: „Înscriere la Atelierele FILIT pentru traducători”. Evaluarea dosarelor se va realiza în perioada 19 – 20 iunie 2019, iar rezultatele vor fi comunicate la data de 21 iunie 2019.

Persoană de contact: Daniela Ştefan (Iaşi, str. V. Pogor, nr. 4, 700110, tel.: +40 747.499.400)

Atelierele FILIT pentru traducători 2019 sunt realizate în parteneriat cu Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu şi cu Institutul Francez din Iaşi.

Cel mai important festival literar din Europa de Est

Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT) are loc anual, în luna octombrie, în capitala Moldovei. Proiectul a fost organizat, începând cu anul 2013, de Muzeul Național al Literaturii Române din Iași, la inițiativa scriitorilor Dan Lungu, Florin Lăzărescu și Lucian Dan Teodorovici. După ediția din 2013, cotidianul spaniol „El País” a declarat că FILIT „este deja, de la prima sa ediție, cel mai important festival literar din Europa de Est”. Festivalul cuprinde, an de an, întâlniri cu liceenii și studenții, organizarea unor ateliere profesionale, lecturi încrucişate cu autorii români şi străini, evenimente organizate în sala Teatrului Național Iași, la care participă numele mari literare, concerte, întâlniri informale în care publicul poate socializa cu vedetele literare preferate etc. Manifestarea reunește profesioniști din domeniul cărții, atât din țară, cât și din străinătate, scriitori, traducători, editori, organizatori de festival, critici literari, librari, distribuitori de carte, manageri și jurnaliști culturali.

Irina NASTASIU