Însămânţările de toamnă, la start

Tina-ÎnsămânţăriSemănătoare 1*Rapiţa, prima la rând

Agricultorii  deja se gândesc la viitoarea recoltă,  este foarte mult de lucru în câmp. Este timpul când trebuie pregătit patul germinativ. În funcţie de tehnologia folosită, se fac ori nu arături. Se aplează la prelucrarea superficială a solului, ca să nu se piardă umiditatea din pământ. Cu ce cultură  se începe, ne spune Mihai Cojoc, inginer agronom la Direcţia pentru Agricultură Neamţ: „Am intrat în perioada optimă pentru semănatul rapiţei, unităţile mari deja au terenul pregătit pentru însămânţarea rapiţei. S-au anunţat şi nişte ploi, e un lucru  foarte bun pentru viitoarele culturi.După care urmează cerealele păioase.”

An de an suprafeţele cultivate cu rapiţă au tot crescut, ajungând, toamna trecută, la 8574 ha, semn clar că această cultură a prins rădăcini şi în pământurile agricultorilor nemţeni. Previziunile arată că rapiţa va ocupa aceeaşi suprafaţă.

În campania agricolă de acum, vremea este propice tuturor lucrărilor: recoltat,  arat şi semănat.

Terenurile au fost eliberate la timp de resturile vegetale, după care s-au efectuat lucrările pentru însămânţările de toamnă . Anul trecut au fost pregătite 33.100 ha, care au fost  cultivate cu grâu, secară, triticale, orz, orzoiacă de toamnă şi rapiţă.

Grâul a ocupă de câţiva ani  suprafaţă totală care oscilează în jurul a 23.500 ha.

Tina CONDREA