Însămânţările de toamnă, „îngheţate”… de secetă

Tina-Însămânţări*Cea mai afectată, cultura de rapiţă!

Lucrările agricole din această campanie „bat pasul pe loc”! Într-un teren şi aşa „bătătorit” de secetă. Lipsa apei din sol este cea care îngreunează lucrările de pregătire a terenului, în unele locuri făcând chiar imposibilă efectuarea lor.

Întrebat de  soarta campaniei agricole din această toamnă, de ritmul lucrărilor la arat şi, mai ales,  la semănat, ing. Maricel Tălmăcel, directorul Direcţiei pentru Agricultură Neamţ, ne-a declarat: „Slab de tot! Asta din cauza lipsei apei din sol. Practic  nu se poate lucra terenul cum trebuie, nu se poate pregăti corespunător patul germinativ. Motiv pentru care, de ceva vreme, nu s-a mai arat şi nici nu s-a putut semăna. Oamenii aşteaptă să mai cadă nişte ploi, aşa după cum anunţă meteorologii. ”

Se începuse semănatul grâului, dar treaba s-a oprit. Din cauza secetei din sol. Fermierii nemţeni îşi propuseseră să însămânţeze cu grâu o suprafaţă totală de 20.915 ha. Până acum, grâul a fost pus sub bazdă pe numai 1920 ha. La secară nu s-a semănat deloc şi nici la orzoaica de toamnă. Cu triticale au fost semănate 150 ha, iar cu orz de consum 510 ha.  „Se va ieşi din epoca optimă de semănat. Este mai frig  acum, dar după asta sunt anunţate ploi. „, zice Maricel Tălmăcel.

 

*Rapiţa, cea mai afectată

 

Cultura de rapiţă deja a ieşit din epoca optimă de semănat. Fermierii nemţeni voiau ca, în această toamnă, să cultive rapiţa pe cel puţin 8200 ha. N-a fost să fie! Abia de au semănat, la nivelul întregului judeţ, suprafaţa de 6450 ha.  „Şi aici se va rămâne. Multă rapiţă nu va rezista. Răsărirea nu este uniformă, densitatea plantelor este scăzută. Dacă nu va ploua şi nu va fi nu pic mai cald în lunile octombrie şi noiembrie, nu va fi bine pentru cultura de rapiţă. În primăvară, dacă vor mai rămâne în cultură vreo 5000 ha din cele peste 6000 semănate în această toamnă”. Un pronostic sumbru, pe care l-a făcut şeful Agriculturii nemţene.

Anul acesta, rapiţa a fost una dintre cele mai profitabile culturi.La rapiţă s-au obţinut o producţie medie de 3,3 tone la hectar, la firmele mari care aplică tehnologii avansate de cultură. Este aproape aceeaşi  producţie precum cea obţinută în tările Uniunii Europene.  Diferenţa este foarte mică. De aici şi profitabilitatea ridicată.

Din păcate, suprafaţa semănată acum cu rapiţă este mai mică cu vreo 2000 hectare faţă de anul trecut. Diferenţă care se va  menţine. Mai grav ar fi să se accentueze! Asta însemnă o pierdere şi mai mare pentru fermierii nemţeni.

 

*Recoltările, în ritm alert!

 

Lipsa ploilor nu încurcă lucrările de recoltare. Dimpotrivă! Aşa că recoltările de toamnă decurg în ritm alert. La floarea soarelui strânsul recoltei e spre final. Mai exact, din cele 13.145 ha cultivate, recoltarea s-a făcut  pe 11.445 ha. Producţiile medii estimate şi cele realizate sun sensibil egale. Raportul este de 2050 kg/ la 2065 kg/ha. Normal, fermierii nu sunt mulţumiţi, întrucăt ei sperau la mai mult, cel puţin 3000 kg/ha.

La început sunt lucrările de recoltare la porumbul pentru consum, sfeclă de zahăr şi soia. Porumbul pentru sămânţă a fost recoltat în totalitate, cultură la care s-a obţinut o producţie medie de 3285 kg/ha.

Producţiile la aceste culturi sunt promiţătoare. Exact cât vor fi, vom vedea după ce recolta va ajunge în hambare.

Tina CONDREA