A început plata avansului la subvenții

Tina-Plata pentru înverzire, foto director Mihai   Dorneanu*Sume duble față de anul trecut!

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Neamț a demarat primele autorizări la plată pentru fermierii care au depus cererea unică în acest an și nu se află în eșantionul de control! „Sumele plătite producătorilor agricoli sunt considerabil mai mari decât cele de anul trecut, iar cei mai avantajați fermieri sunt cei care au și măsuri care sunt plătite din bugetul FEADER, respectiv măsurile de agromediu, agricultură ecologică și pentru zonele defavorizate!

69% din plățile directe și 84% din măsurile care se acordă în cadrul dezvoltării rurale, acestea sunt procentele pe care agenția de plăți o să le aplice pentru plata avansului din campania 2016. Ca o noutate pentru acest an, APIA Neamț mai plătește fermierilor și avans din bugetul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală pentru măsurile de agromediu, agricultură ecologică și pentru zonele defavorizate. Vă reamintim că în campania 2015, APIA Neamț a plătit avans doar pentru subvenția pe suprafață și agromediu. Pentru anul 2016, la APIA Neamț s-au depus 26.238 cereri unice de plată, pentru suprafața totală de 164.000 hectare teren agricol“, a declarat Mihai Dorneanu, directorul APIA Neamț.

*Mai mulți bani în conturile fermierilor

Revenind la campania 2016, trebuie specificat că producătorii agricoli care vor avea cei mai mulți bani în conturi sunt aceia care au, pe lângă schemele de bază, și una sau mai multe dintre măsurile de dezvoltare rurală.

La plățile directe, avansul se calculează ca procent de 69% din sume cuvenite pentru fiecare schemă de plată. Subvenția pe suprafață este în cuantum de 96,8861 euro/ha, la care se adaugă: plata redistributivă în sumă de 5 euro/ha pentru intervalul 1-5 ha și de 48,8554 euro/ha pentru intervalul 5-30 ha; schema de plată pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu (plata pentru înverzire): 57,3714 euro/ha și schema de plată pentru tinerii fermieri în valoare de 22,8718 euro/ha.

Plățile se vor efectua la cursul de schimb de 4,4537 lei! Trebuie să specificăm că APIA Neamț acordă avans doar pentru măsurile din sectorul vegetal, fermierii care cresc animale nu intră la aceste plăți!

*Măsuri de dezvoltare rurală, avans 84%

La măsurile de dezvoltare rurală finanțate din fonduri europene, plata avansului se va face în procent de 84% din sumele cuvenite. Pentru plățile de agromeniu fermierul are de ales din cele 8 pachete financiare, în funcție de categoria la care se încadrează. Valorile alocate diferă de la un pachet la altul, începând de la 21 euro/ha și până la 361 euro/ha. Procentul de 84% se aplică pachetului financiar pentru care fermierul a semnat angajamentul.

Pentru agricultură ecologică, în campania 2016, sprijinul financiar este diferențiat pe 6 pachete financiare, pe cele două categorii: perioada de conversie și cea de după certificare. Sumele alocate diferă pe culturi agricole și pajiști permanente. Este vorba despre 293 euro/ha la culturi în terenuri arabile, 500 euro/ha – legume, 620 euro/ha – livezi, 530 euro/ha – vii, 365 euro/ha – plante medicinale și aromatice, iar pentru pajiști sumele sunt cuprinse între 87 și 124 euro/ha.

Aceste valori sunt valabile pentru culturile agricole aflate în perioada de conversie, adică de trecere la agricultura ecologică. După certificare ecologică, sumele alocate sunt ceva mai mici. Pentru zonele defavorizate, sumele alocate sunt cuprinse între 54-86 euro/ha/an, pentru cele 3 pachete financiare.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU