Începe cadastrarea terenurilor agricole

Tina-CadastrareaAnul acesta va începe procesul de cadastrare a terenurilor agricole la nivel național. Suntem asigurați că există resursele financiare necesare, din fonduri europene și de la bugetul de stat. În primă etapă sunt prinse la cadastrarea terenului agricol 800 comune din cele 3200 câte sunt. Pentru acestea, acțiunea urmează să fie finalizată până în anul 2020. Până în 2023 să se facă lucrările de cadastru agricole în celelalte comune. Se va începe cu realizare cadastrului agricol în extravilanul localităților.

În momentul de faţă, în judeţul Neamţ, terenurile agricole sunt înscrise în Cartea funciară în procent de 20 la sută. Ce se va face pentru impulsionarea ritmului intabulărilor, rămâne de văzut. De la începutul acestui an există un program de lucru bine conturat, oficiilor de cadastru judeţene li s-a transmis atunci o normă de intabulare a terenurilor agricole, în plus faţă propriul lor program de cadastru agricol.

*Cadastrul și subvenția

Cadastrarea terenurilor agricole este extrem de importantă, în contextul în care, în conformitate cu normele europene, din 2020, subvențiile se vor acorda pe fermă și nu pe suprafață și numarărul de animale deținute, cum se face acum. Astfel, din 2020, fermierii vor primi o singură plată, care va îngloba atât subvenția pe suprafaţă, cât și cea pentru animale. În cazul în care apar probleme legate de dreptul de utilizare al terenurilor, APIA nu va mai vira banii în contul fermierilor. Pentru a beneficia de subvenţii, fermierii trebuie să fie înscrişi în Registrul unic de identificare, iar în cererea unică de plată să identifice și să delimiteze cu exactitate parcelele agricole în baza datelor cadastrale. Adică cele înscrise în Cartea funciară!

Acum tocmai aceste date lipsesc multora dintre fermierii nemţeni, care riscă să rămână fără subvenţii agricole! Asta numai dacă, până în anul 2020, nu se finalizează înscrierea tuturor terenurilor agricole în Cartea funciară.

Tina CONDREA