Încă o încercare de cooperativizare

*O propunere legislativă vizează încurajarea cooperativizării prin anularea impozitului pe teren

În ultima vreme se vorbește tot mai des despre cooperative agricole. Parcă mai abitir ca la colectivizare… La prima vedere, par a fi chiar același lucru: strângerea laolaltă a terenurilor pentru a fi lucrate mai bine și mai cu folos. Numai că, acum, asocierea se face în cu totul alte condiții, pe alte principii. Tot mai insistent, fermierii sunt mereu încurajați  să se asocieze ca să-și găsească piețe de desfacere, să negocieze astfel prețurile pentru producția realizată și să formeze lanțuri integrate de producție.

Ministerul Agriculturii pregătește un act normativ care să asigure facilități și beneficii cooperativelor ori grupuri de producători. Una din aceste facilități vizează reducerea ori anularea impozitelor pe teren pentru cei care intră în astfel de asocieri în agricultură. Pentru a obține profit, agricultorii sunt sfătuiți să se asocieze în cooperative agricole ori grupuri de producători. Marile magazine nu se duc după marfă la micii producători agricoli, care le pot oferii doar cantități mici de produse agricole. Acestea merg acolo unde găsesc cantități mari de produse agricole.

În județul Neamț avem autorizate și sunt funcționale 4 grupuri profilate pe producții de cereale și plante tehnice, dar și din sectorul zootehnic. Avem și două cooperative agricole de producție, ambele fiind din sectorul producției de cereale.

Tina CONDREA