Încă mai avem porumb pe câmp!  

Zapăda  i-a surprins pe agricultori când încă nu terminaseră de adunat roadele din câmp. Mai aveau de recoltat suprafeţe mai mici cultivate cu sfeclă de zahăr şi lanuri întinse cu porumb. N-ar fi prima dată! S-a mai întâmplat şi în anii din urmă ca zăpada să le acopere holdele. De fiecare dată  fermierii s-au descurcat, au găsit reusursele necesare pentru a strânge toate recoltele, fără a pierde din producţie ori a-i afecta calitatea.

Cultivatorii de sfeclă de zahăr deja răsuflă uşuraţi, au recoltat întreaga producţie, în unele zone mai este de lucru la transportul sfeclei către unitatea de procesare de la Roman. Producţiile realizate sunt cele mai mari de până acum. La nivelul judeţului, producţia medie este de 50.000 kg/ha, dar au fost şi „vârfuri” de 70-80 tone/ha. Sunt producţii mari, dar şi de bună calitate.

 

* La porumb, recoltatul continuă…

Când a venit prima zăpadă, mai era destul de mult porumb pe câmp, pe vreo 1400 ha. Imediat ce vremea a permis, combinele au intrat în lanurile de porumb. Acum, au mai rămas suprafeţe foarte mici, de pe care mai trebuie strâns porumbul.

Cauzele care au întârziat recoltatul porumbului sunt mai multe. Dar, de departe, cea cu influenţa cea mai mare a fost starea vremii, n-au fost condiţiile dintre cele mai bune pentru ca porumbul să fie recoltat. Inginerul Mihai Cojoc, de la Direcţia pentru Agricultură Neamţ, vine şi cu alte explicaţii. Toate fiind şi consecinţe ale vremii nefavorabile. Nu se pune problema dotării mecanice, fermierii dispun de maşini şi utilaje agricole performante, în măsură să impună un ritm alert lucrărilor de recoltare a porumbului. Şi nu numai. Marea problemă a fost generată de umiditarea ridicată a recoltei. Asta a dus la aglomerarea capacităţilor de depozitare. Mai exact de condiţionare a recoltelor de porumb. Depozitarea se putea face numai după ce se ajungea la umiditatea optimă. Aşa s-a ajuns la o corelare între ritmul de recoltare a porumbului şi depozitarea lui.

Oricum, mult porumb nu mai este de recolt. Faptul că stă în câmp, nu-i afectează calitatea.

*Producţii record, cele mai mari din 1990 încoace!

La porumb, s-a început cu o producţie medie la nivelul judeţului de 4700 kg/ha, ajungând acum la peste 5000 kg/ha. O producţie mai mare decât media obţinută la nivel naţional.  În România s-a prognozat o producţie bună de porumb, producţia medie fiind estimată la  4.450 kg/ha.

Vorbim de producţii medii, dar există şi „vârfuri” în agricultura nemţeană. Ne refrim la producţiile obţinute de societăţile agricole mari, care  au ajuns şi la peste 11.000-12.000 kg/ha. Sunt cele mai mari producii din 1990 încoace, din istoria ţării.

 

*Producţii mari, preţuri tot mici

Producţia de porumb din acest an e mai mare cu 20% fata de cea din 2013. În timp ce producţia de porumb se anunţă mai bună decăt cea obţinută anul trecut, nu se poate spune acelaşi lucru şi despre nivelul  preţurilor de vînzare. Dacă anul trecut costurile cerealelor erau la un nivel scazut, de 50-60 de bani/kilogram, în acest an, preţurile au coborât  la 45-50 de bani/kilogram.

Potrivit statisticilor, în 2013, România s-a clasat pe locul al doilea în ceea ce priveşte producţia de porumb, ca suprafaţă ocupată. Dacă s-ar lua în calcul preţurile foarte mici şi s-ar analiza cât de profitabile sunt recoltele din acest an, am constata că România este pe ultimul loc. Este părerea specialiştilor agricoli, mari cultivatori de porumb. O dovedim cu cifre… europene.

 

*Profitabilitatea, tot scăzută…

Anul agricol s-a dovedit a fi excepţional pentru majoritatea statelor membre, estimează Comisia Europeană, potrivit datelor din cel mai recent raport de monitorizare.

România a rămas, însă, şi în acest an, pe ultimele locuri la randamentul pe hectar la porumb şi grâu. Producţia de porumb la hectar este estimată, în România, la 4,45 tone, peste nivelul de anul trecut de 4,41 de tone la hectar şi cu 24,9% peste media ultimilor cinci ani, de 3,56 de tone la hectar.

Iată şi cine ocupă primele poziţii. Agricultorii din Olanda obţin o producţie de 11,92 de tone de porumb de pe un hectar, adică aproape de 3 ori mai mult decât un român. Pe locul al doilea la productivitatea la hectar este Belgia cu 11,89 de tone, iar grecii vor obţine aproximativ 11,38 de tone de porumb la hectar. Suntem ca prea departe de ei. Cultivăm mult, pe suprafeţe mari, dar strângem puţină recoltă de porumb boabe!

Tina CONDREA