În premieră, din această săptămână

Tina-Pășuni și fânețețe 1*Cereri de plată la pășuni și fânețe

Din această sătămână, utilizatorii de pășune care nu dețin animale pot depune, la APIA Neamț, cereri pentru accesarea plăților pe suprafață. Este pentru prima dată când se alocă asftel de subvenții pentru aceste categorii de fermieri. Subvenție ce a fost posibilă ca urmare a moficărilor Legii pășunelor, aprobate la finele lunii trecute. La nivelul județului Neamț, avem o suprtafață totală de 110.000 hectare de pășuni și fânețe, din care pășunile se întind pe 68.000 ha, iar fânețele pe 42.000 ha.

Problema care se pune este ca solicitanții acestor plăți noi, să dispună de timpul necesar pentru întocmirea și depunerea dosarelor de subvenții. Partea bună este  că s-a prelungit cu 25 de zile termenul de depunere a cererilor unice de plată. E drept că pentru cererile depuse după 15 iune se percepe o penalitate de 1 la sută pe zi, procent aplicat la suma cuvenită fermierului ca subvenție.

*Dovada fânului vândut…

Eligibile la plată sunt și fânețele, nu doar pășunile. Dar se impun și condiții clare de acordare a subvențiilor în acest domeniu. Pentru prima dată fiind vorba de o astfel de plată. Ca să primească subvenția, fermierul trebuie să demonstreze cu acte că a vîndut fânul. Această dovadă nu mai este valabilă pentru pășuni alpine situate la peste 1800 metri altitudine.

Este corect să i se ceară fermierului  să facă dovada comercializării fânului, decît să fie obligat să creeze condiții artificiale doar ca să primească subvenția. În anii trecuți, au fost și cazuri în care unii fermieri cumpărau un animal, îl înscriau în Registrul național al exploatațiilor, doar ca să primească subvenții pentru pășuni și fânețe. Dar sunt și foarte mulți fermieri pentru care vânzarea fânului constrituie o reală sursă de venit. Acum li s-a dat posibilitatea vânzării fânului în condiții legale.

Toate aceste plăți au fost posibile după ce, la finele lunii trecute, s-a redefinit utilizatorul de pășuni, prin ordonanță de urgență. Astfel, pe lângă crescătorii de animale, poate să solicite subvenția pentru pășuni și persoana fizică sau juridică de drept privat, care are la dispoziție o suprafață agricolă, care desfășoară activități agricole specifice categoriei de folosință  de pășuni și fânețe și care  valorifică prin cosire fânul, o dată pe an.

Tina CONDREA