În discuție, la Direcția Agricolă Neamț

*Starea de vegetație a culturilor și plata ajutoarele de minimis

*Bani în plus pentru legumicultori, oieri și crescătorii de porci

Starea de vegetație a culturilor înființate toamna trecută și ajutorele de minimis alocate fermierilor au fost discutate la Direcția Agricolă Neamț în prezența prefectului Daniela Soroceanu, la care a luat parte și presa locală.

În campania agricolă din toamna trecută, cu grâu-secară-triticale a fost semănate aproape 24.200 hectare, orz de toamnă- 2840 ha, orzoaică de toamnă-400 ha, rapiță-5400 ha, plante de nutreț 313 ha, legume 91 ha, iar pe un hectar a fost înființată o plantație de căpșuni. Culturile au trecut cu bine peste iarnă, iar gradul de răsărire este bun, mai cu seamnă la grâu. La rapiță sunt probleme unde plantele nu au răsărit pe 1793 hectare, ceea ce înseamnă 32 la sută din suprafața totală ocupată cu această cultură.

*Minimis toamate, în cel de al treilea an

Minimisul la tomate s-a dovedit a fi un ajutor important pentru legumicultorii care cultivă roșii în sere sau solarii. Pentru a primi banii, ei trebuie să facă dovada înființării unei suprafete de 1000 mp tomate, obtinerea unei productii comercializate de minim 2 tone, pentru care primesc suma de 3000 euro. Valorificarea productiei pentru ciclul I se face pana la data de 30 mai 2019, iar pentru ciclul II până la 20 decembrie 2019.

Anul trecut, acest program a fost accesat de 56 legumicultori nemțeni, din care 49 au intrat la plată în urma constatarilor în teren și a verificării condițiilor de eligibilitate. Ei au comercializat o cantitate de 107 tone de tomate și au încasat suma de 67. 6097 lei.

Pentru a veni în sprijinul legumicultorilor nemțeni, anul trecut , a fost înființată Cooperativa Legu-coop Neamt, care are ca obiect de activitate achiziția și vânzarea de produse agricole.

*Minimis lână: preț mic, depozite puține

Un alt ajutor de minimis are drept scop preluarea și depozitarea lânii de la crescătorii de ovine. Beneficiarii acestui program primesc în plus 1 leu /Kg de lână predată la centrul de achizitie. Oierii nemțeni au avut posibilitatea să comercializeze lâna la 2 centre de achiziție apropiate lor: la Buhuși- Bacău și Fălticeni – Suceava). Anul trecut, au depus cereri 372 fermieri nemțeni din care doar 37 persoane au finalizat programul. Din păcate, multe dosare au fost neeligibile la plată pentru că documentele au fost depuse după 30 august 2018, data limită pentru depunere a actelor doveditoare. Pretul mic pentru lână și lipsa unor depozite în județul Neamț au făcut programul să nu fie foarte atractiv pentru fermieri.

Așa că, anul trecut, oierii nemțeni au predat o cantitate de 46,7 tone de lână, iar sumele alocate crescătorilor de ovine au fost de 46.784 lei.

*Minimis Bazna și Mangalița, 91 de cereri

Din startul Programului de minimis pentru susținerea raselor Bazna si Mangalița, de la noi s-au înscris 91 de crecători de porci. În derularea programului participă simultan furnizorii de purcei, crescătorii și procesatorii. Furnizorii livrează purcei de minim 10 Kg prin intermediul procesatorului la crescătorul de animale. Acesta trebuie să-i crească până la greutatea minimă în viu de 130 Kg după care îi predă procesatorului la un pret minim de 11 lei/Kg.

Fermierii pot primi 2-10 purcei, având obligația ca 50% din ei să-i predea procesatorului. Anul trecut nu s-a materializat nici un contract de creșterea purceilor datorită faptului ca în program nu s-au ănscris furnizori de purcei și procesatori. Programul se derulează și anul viitor.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU