Impozitul pe venitul agricol

Traian Vararu 3

*Din acest an, normele se stabilesc la nivel local

Anul trecut impozitul pe venitul agricol trebuia plătit după reguli de sus dictate, cele prinse în ordonanţa de guvern. Totul era simplu! De la nivel naţional erau stabilite suprafeţele şi numărul de animale minime de la care începea plata impozitului pe venintul agricol. Dar şi norma de venit pentru fiecare categorie, la care se aplica procentul de 16 la sută pentru impozit şi de 5,5 la sută pentru asigurările de sănătate.

Acum s-a schimat macazul, normele de venit se stabilesc pe plan local, de către Direcţia agricolă şi se aprobă de Finanţele publice, acestea fiind calculate în funcţie de venitul brut obţinut de ţăran din activităţile agricole din care se scad cheltuielile. Fapt anunţat încă de anul trecut, prin respectiva ordonanţă de guvern.

Neschimbate au rămas doar  limitele minime de la care impozitul pe venitul agricol începe să curgă. Plătesc impozit ţăranii care cultivă peste două hectare de cereale, plante oleaginoase, cartofi, sfeclă de zahăr şi hamei pe rod. Sunt taxaţi şi cei care au peste 1,5 hectare de livadă de pomi fructiferi şi leguminoase pentru boabe. Vor fi impozitate şi suprafeţele care depăşesc jumătate de hectar de legume în câmp şi vii pe rod, dar şi cele care depăşesc 0,3 hectare de flori şi plante ornamentale şi 0,2 hectare de legume în spaţii protejate. În sectorul zootehnic, plătesc impozit agricol impozit  cei care au ai mult de două vaci sau bivoliţe, 50 de oi, 6 porci, 75 de familii de albine şi 100 de păsări de curte.

 

*Până vineri, gata cu normele de venit

 

Norma de venit este cea care dă acum mare bătaie de cap salariaţilor de la Direcţia pentru Agricultură Neamţ. Sunt cu toţii fiind implicaţi în această activitate, pentru că scadenţa bate la uşă. Până vineri trebuie să fie gata întreaga activitate. „Este foarte mult de lucru, ne-a declarat Traian Vararu. Impozitul este selectiv, în sensul că este plătit doar de agricultorul care deţine 2 hectare pe care le lucrează individual. Dacă terenul este dat în arendă, nu mai plăşte impozit pe el. Ca producţii la hectar, de la care începe stabilirea normei de venit, cred că vom face o medie pe judeţ. Impozitul va fi diferenţiat de la un judeţ la altul, în funcţie de cum vor stabili aceste norme. Nu va mai fi ca anul trecut, unitar la nivel naţional.”

Practic, de la Direcţia agricolă trebuie să plece venitul pe care îl obţin agricultorii din sectorul vegetal şi zootehnic. Nu-i treabă uşoară, că o producţie obţine pe un teren fertil şi cu totul alta de pe un pământ lutos.

Anul trecut, normele de venit, la hectar,  au fost  la cereale – 449 lei, plante oleaginoase -458 lei, cartofi -3.488 lei, sfeclă de zahăr -697 lei, legume în câmp -4.001 lei, legume în spaţii protejate  -8.033 lei, leguminoase pentru boabe -801 lei, pomi pe rod -4.709 lei, iar la flori şi plante ornamentale -11.773 lei. În zootehnie, normele  de venit pentru fiecare cap de animal în plus sau fiecare familie de albine suplimentară, pe lângă cele neimpozabile, au fost de: 453 lei la vaci, 326 lei -bivoliţe, 47  lei -oi, 47  lei -capre, 56  lei -porci la îngrăşat, 40  lei – familie de albine şi 3 lei -păsări de curte.

Vom vedea ce norme de venit vor ieşi pentru acest an.

Tina CONDREA