Impozitul agricol, rămâne în vigoare

Traian Vararu 3

*În aşteptare,  noile norme de venit

A trecut exact un an de când mici proudcătorii agricoli s-au „pricopsit” cu un nou bir pe cap: impozitul pe venitul agricol.  Atunci, i s-a spus cumva mai „doct”: lărgirea bazei de impozitare în agricultură la persoanele fizice. Respectivul actul normativ preciza  care sunt limitele neimpozabile în funcţie de suprafeţele agricole sau numarul de animale, dar şi nivelul normelor de venit pentru perioada impozabilă a anului fiscal.

Acum, „birurile „agricole  se stabilesc la nivel local

Începând cu anul fiscal 2014, normele de venit se stabilesc de către direcţiile teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii şi se aprobă de direcţiile generale ale finanţelor publice, acestea fiind calculate în funcţie de venitul brut obţinut de agricultori din activităţile agricole din care se scad cheltuielile. Situaţie ce trebuie definitivată până pe data de 14  februrie 2014.

Ce s-a făcut în această privinţă, aflăm de la Traian Vararu, directorul Direcţiei pentru Agricultură Neamţ: „Noi am făcut o instruire anul trecut pe tema impozitului pe venitul agricol. Anul acesta nu am mai făcut nici o recalculare. Deocamdată avem stabilite nişte preţuri  la produsele agricole, care se pot folosi în baza de date privind calcularea impozitului pe venitul agricol.”

Oricum, datele finale privind  impozitului agricol în domeniile vegetal şi zootehnic se vor stabili între Ministerul Agriculturii şi Ministerul Finanţelor.

*Nivelul de impozitare şi nomele de venit în vegetal şi zootehnic

Anul trecut, în cultura vegetală, la cereale, norma de venit pentru o suprafaţă mai mare de două hectare este de 449 de lei, pe unitatea de suprafaţă, la plante oleaginoase de 458 de lei, la cartof de 3.488 lei, sfecla de zahăr – 697 de lei.

La legumele de câmp, limita neimpozabilă este de 0,5 hectare, iar pentru ce depăşeşte această suprafaţă, norma de venit este de 4.001 lei. Legumele din spaţiile protejate au o normă de venit de 8.033 lei pentru suprafeţele ce depăşesc 0,2 hectare.

În ceea ce priveşte pomii şi viile pe rod, impozitul se va aplica la o suprafaţă mai mare de 1,5 hectare, respectiv 0,5 hectare, iar normele de venit au fost stabilite la 4.709 lei şi 1.385 de lei pe unitatea de suprafaţă. Pentru flori şi plantele ornamentale norma de venit a fost stabilită la 11.773 lei pentru o suprafaţă mai mare de 0,3 hectare.

În sectorul de creştere a animalelor, limita neimpozabilă la bovine (vaci şi bivoliţe) era de două capete, iar pentru ceea ce depăşeşte acest număr norma de venit a fost stabilită la 453 de lei pe cap de animal. La ovine şi caprine, nu sunt impozitate persoanele fizice care deţin până în 10 capete, iar între 10 şi 50 de capete, norma de venit este de 23 lei. Pentru mai mult de 50 de capete norma este de 65 de lei. La porcii pentru îngrăşat, limita neimpozabilă este de şase capete, iar între şase şi zece capete a fost stabilită o normă de venit de 56 de lei, peste 10 capete fiind de 177 de lei. La păsări de curte norma de venit este de 3 lei pentru un număr între 100 şi 500 de capete şi de 2 lei dacă pentru ceea ce depăşeşte 500 de capete. Nu se impozitează persoanele fizice care deţin până în 100 de păsări de curte. La familiile de albine, se impozitează cei care deţin între 50 şi 100 de familii, norma de venit stabilită fiind de 70 de lei, iar peste 100 de familii de 98 de lei. Limita neimpozabilă este până la 50 de familii de albine.

Veniturile din activităţi agricole cuprind veniturile obţinute individual sau într-o formă de asociere din cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea pepinierelor viticole şi pomicole şi altele asemenea şi din creşterea şi exploatare animalelor inclusiv din valorificarea produselor de origine animală în stare naturală.

Tina CONDREA